Kraus se vzdal funkcí v parlamentu

Předseda poslanců ČSSD a rozpočtového výboru sněmovny Michal Kraus se včera rozhodl rezignovat na tyto funkce. Důvodem je kauza kolem jeho cesty do Ghany před čtyřmi lety.

Tehdy byl spolu s podnikatelem Františkem Rigem u jednání o investicích do továrny na zpracování kakaových bobů. Kraus ale zdůraznil, že se nedopustil ničeho špatného ani protiprávního.

"Dokud se všechny okolnosti této uměle vytvořené kauzy příslušnými orgány neobjasní, rozhodl jsem se v zájmu sociální demokracie a obecné politické kultury nezastávat vrcholné politické funkce," oznámil Kraus novinářům po jednání politického grémia ČSSD v pražském Lidovém domě. Funkce opustí dnes.

"Jednoznačně tvrdím, že jsem kromě určité míry důvěřivosti neudělal nic špatného, ani nic protiprávního. Mrzí mne, že jsem se stal obětí podvodníka. Z celé věci jsem neměl žádný prospěch, České republice ani žádnému zahraničnímu subjektu nevznikla žádná škoda," uvedl Kraus.

Kraus již dříve uvedl, že jel s Rigem do Ghany jako turista. Přitom tam ale podle Mladé fronty Dnes podepsal smlouvu o zakoupení podniku PBC na zpracování kakaových bobů za půl miliardy korun jako ředitel podniku ProAfri. Krátce po návratu z Ghany vyšel údajně vstříc Rigově prosbě a nabídl mu spořitelní účet své matky k převodu 50.000 dolarů v korunách.

Kraus ještě v úterý řekl, že nevidí důvod, proč by měl opustit třeba právě funkci šéfa klubu. K rezignaci ho vyzvala ODS, která podle Krause může stát za otevřením celé záležitosti.

Kraus zůstává poslancem ČSSD a vede libereckou kandidátku sociální demokracie pro volby do Poslanecké sněmovny.

"Považuji celou kauzu za součást nechutného politického boje, v němž karty rozdávají bohužel zloději a podvodníci," dodal bez dalšího upřesnění. Prostor k otázkám novináři na briefingu nedostali.

LIDOVKY, ČTK

obsah | Česká republika