Kandidát ČR se vzdal nominace na eurokomisaře

Miloš Kužvart ukončil dohady o svoji kandidatuře do Evropské komise. Poslanec ČSSD oznámil, že se jí vzdává, protože necítí podporu vlády. Samotná Evropská komise očekává rychlé jmenování nového kandidáta.

"Je to politováníhodné, ale respektujeme jeho rozhodnutí. Předseda Romano Prodi projedná tuto situaci v příštích dnech s českým premiérem Vladimírem Špidlou," sdělil mluvčí EK Reijo Kemppinen. Prodi podle něj "očekává, že dostane alternativní návrh od české vlády co nejdříve". Podle dalšího z mluvčích EK se nestalo nic nenapravitelného, protože český kandidát ještě neprošel slyšením v Evropském parlamentu a nebyl jím potvrzen; mělo by být tudíž snadné ho rychle nahradit.

''To nám to s Čechy pěkně začíná''

Celkově převládají velmi udivené, ba pobavené reakce. Oslovení se v anonymních odpovědích pozastavují nad tím, co se v Praze děje. "To nám to s Čechy pěkně začíná," smál se jeden z vyšších úředníků zapojených do procesu nominace a rozdělování komisařů. Kam jeho paměť sahá, uvedl, se nikdy nestalo, aby vláda jmenovala svého člověka do vysoké bruselské funkce, ten se přijel představit a pak si to rozmyslel. U vstupující země to zaráží ještě víc. Kužvart měl spolupracovat s komisařem pro zdraví a ochranu spotřebitelů Davidem Byrnem.

Podle jiného zdroje je "dosti smutné" sledovat, jak Praha promrhává politický kapitál, kterého dosáhla v jednání o vstupu do EU. Kužvart neudělal v Bruselu tento týden valný dojem, ale stejně nezkušeně působili nově jmenovaní komisaři i dříve. Nyní je třeba se snažit zachránit, co se dá, a to tím, že vláda jmenuje rychle osvědčeného člověka. Bruselské zdroje dlouhodobě sázely na ministra zahraničí Cyrila Svobodu a ještě častěji na bývalého vyjednávače a státního tajemníka Pavla Teličku, dnes velvyslance při EU.

Kužvart odpoledne potvrdil informace, že již ráno na klubu ČSSD oznámil svoji rezignaci, protože necítí podporu vlády. Rozruch způsobil především fakt, že krátce poté zkolaboval premiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla, který Kužvarta navzdory odporu menších koaličních partnerů i opoziční ODS prosadil.

'' Svoboda útokem na mne znevážil ČR''

Kužvart si stěžoval především na výroky ministra zahraničí. "Po středečním přiřazení jednotlivých resortů se místopředseda vlády a ministr zahraničí Cyril Svoboda vyjádřil ve smyslu, že 'protlačit někoho partajní lopatou je v EU platné jako mrtvému zimník'. Toto prohlášení poškozuje Českou republiku jako celek," řekl Kužvart.

Uvedl, že takové znevažování republiky nemíní připustit. Svoboda podle něj nemá právo zpochybňovat rozhodnutí vlády. "I v zahraničí takové výroky vzbuzují údiv. Proto se k dnešnímu dni vzdávám kandidatury na člena Evropské komise. V žádném případě tento můj krok není dán mými osobními pocity," prohlásil Kužvart. "Minimální podpora v posledních týdnech ze strany stálé mise v Bruselu nebo ministra zahraničí ukazovala, že na rozdíl od jiných kandidátských zemí zde nemohl nastupující komisař počítat s podporou, kterou potřebuje," prohlásil Kužvart.

Kužvart zůstane v parlamentu

Na dotaz, zda jeho rozhodnutí vzdát se kandidatury do komise také nesníží důvěryhodnost České republiky, Kužvart řekl: "Určitě to není věc, která by mi dělala radost, ale mám za to, že dojde k menšímu snižování vážnosti České republiky, že nebude neustálé zpochybňování usnesení české vlády. To je mnohem škodlivější," prohlásil. Původně se měl kvůli budoucímu angažmá v Bruselu vzdát poslaneckého mandátu, nyní ale v parlamentu zůstane.

O svém rozhodnutí jednal ve čtvrtek s premiérem Špidlou, dnes s ministrem Svobodou i předsedou sněmovny Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). "Včera jsem o této věci hovořil s premiérem, dnes sem v rámci jednání poslaneckého klubu přednesl svůj záměr," řekl Kužvart. Jednání klubu ale skončilo hned poté, co premiéra musela kvůli náhlým zdravotním potížím odvést záchranka.

Prezident: jde o selhání vlády i kandidáta

Kužvart míní, že jeho rozhodnutí vzdát se nominace a Špidlův náhlý kolaps nelze spojovat. Poukázal především na premiérův hektický program posledních dnů. Bývalý ministr životního prostředí se po zveřejnění neoficiálních informací, že nemíní být eurokomisařem, celý den vyhýbal novinářům ve sněmovně ani nebral telefon. Nakonec se rozhodl oznámit svoji rezignaci jen prostřednictvím tiskové agentury.

Velmi překvapené byly první reakce politiků. Někteří neváhají hovořit o ostudě, kterou Česká republika utržila na mezinárodním poli. Za velice nepříjemnou má situaci i prezident Václav Klaus. "Jde o selhání nominačního procesu ve vládě a jde také o selhání vládního kandidáta," tlumočil Klausovo stanovisko mluvčí Hradu Petr Hájek. Dodal, že podle Klause poškodí Kužvartova rezignace Českou republiku a oslabí pozici země v Evropské unii.

"Je to definitivní? Skutečně?," byla první reakce předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska. Ten pak Kužvartův krok označil za nedospělý a neodpovědný. Vyloučil zásadně, že by na vzniklé situaci měl svůj podíl i ministr zahraničí a lidovec Cyril Svoboda. "To je jen zástupný argument," dodal. Premiér, který dnes po náhlém kolapsu musel vyhledat lékařské ošetření, prostřednictvím své mluvčí Anny Veverkové vzkázal, že Kužvartovo rozhodnutí bere na vědomí a bude třeba dalších jednání.

Svoboda: Je dobře, že se to stalo nyní

Místopředseda ODS a lídr kandidátky ODS do Evropského parlamentu Jan Zahradil označil současnou situaci za ostudu České republiky. "To, že tady byl kdosi nasazen na jeden z velmi významných evropských postů a poté tu nominaci stahuje, to je signál, který v Bruselu přehlédnout nelze. ČR si velmi silně nařízla větev ještě před vstupem do EU," řekl.

Cyril Svoboda zopakoval, že Kužvart měl plnou podporu jeho úřadu. "Na jednu stranu je možná dobře, že se to stalo už teď. Teď je potřeba nalézt nového kandidáta," prohlásil. Svoboda očekává, že jméno nového kandidáta by mohlo být známo již příští týden. Dodal, že lidovci o tom zatím ještě nejednali, domnívá se ale, že nikoho navrhovat nebudou a vyčkají na nový návrh ČSSD, nejsilnější vládní strany.

LIDOVKY

obsah | Česká republika