Lékaři plánují v Praze další demonstraci

Konference praktických ékařů rozhodla o tom, že pravděpodobně v pátek 26. května bude v Praze demonstrace. Nespokojení lékaři dokonce zvažují variantu, že by na jeden den zavřeli ordinace. Lékaři, stomatologové a další zdravotníci protestují proti politice ministra zdravotnictví Ratha.

"Domluvili jsme se na tom, že protesty pokračují a zesílí. Demonstraci v Praze bude předcházet řada menších akcí, které budou tuto akci připomínat a postupně budou gradovat," řekl po skončení konference místopředseda Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek.

Informoval, že krizový štáb lékařů by se měl sejít v úterý a výsledky konference praktiků ještě projednat. Krizový štáb tvoří zástupci lékařů, zubařů, lékárníků a asociace asi 160 z 200 českých nemocnic.

Naposledy zdravotníci demonstrovali v únoru na Staroměstském náměstí. Stále jsou nespokojeni například s vyhláškou o úhradách péče či s přípravou zákonů. Zásadní změny se do nich často dostávají až při projednávání ve Sněmovně, odborníci se k nim nemohou předem vyjádřit.

Podle krizového štábu Rath řídí zdravotnictví nesystémově. Nespokojenci žádali jeho odvolání a jednání s premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD). Předseda vlády řekl, že bude jednat jen se zdravotníky, kteří mu nebudou dávat ultimáta. Rathovy kroky přesto před časem kritizoval, ministr prý nepostupoval politicky citlivě.

Plánované akce by na pacienty podle lékařů měly dopadnout minimálně, budou nasměrovány hlavně proti ministrovi. "Budeme zlobit, protože v současné době opravdu pan ministr Rath zadlužuje tento systém a nalévá do něj uměle peníze. Bohužel, neřeší systémové problémy, které v něm jsou," řekl již dříve prezident stomatologické komory Jiří Pekárek.

Rath již několikrát zopakoval, že zdravotníci nemají důvod k nespokojenosti. Tvrdí, že za protesty stojí ODS. Dluh Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) podle něj klesl ze 14 asi na pět miliard korun. Zkrátilo se zpoždění, s nímž VZP péči proplácí. Stát totiž vložil do systému víc peněz. Začal platit vyšší pojistné za děti, studenty, nezaměstnané a důchodce.

Nespokojení zdravotníci minulý týden zformovali další sdružení namířené proti počínání Ratha. Jde o nestátní zdravotnická zařízení a polikliniky. Rathovi kritici z řad pravicových politiků a části zdravotníků tvrdí, že ministr chce zcela ovládnout české zdravotnictví, jímž protéká zhruba 200 miliard korun ročně. Svými kroky podle nich Rath ohrožuje pacienty.

iDNES, ČTK

obsah | Česká republika