Vojenští lékaři se vrátili z Pákistánu

Čeští armádní lékaři a zdravotníci se vrátili z mise v Pákistánu. Třicet vojáků působilo v oblasti v rámci mise NATO od loňského listopadu, kdy zemi zasáhlo silné zemětřesení.

"Byl to příliš krátká mise na to, abychom mohli pomoci všem," řekl bezprostředně po příletu velitel jednotky Marek Kocvrlich.

Letecký speciál s českými zdravotníky přistát na starém ruzyňském letišti kolem 21 hodiny. Jednotka třiceti armádních lékařů a zdravotníků působila v Pákistánu od počátku listopadu poté, co zemi postihlo ničivé zemětřesení. O život při něm přišlo na 80 tisíc lidí.

Společně s vojáky přiletělo do Prahy 20 pákistánských obyvatel. "Jde o deset pacientů a jejich doprovod. Budou se u nás léčit s různými diagnózami," řekl Kocvrlich. Jak dodal, jde například o rozštěpy rtu či horního patra, srdeční vady nebo zlomeniny, které by v pákistánských podmínkách nebylo možné léčit.

V rámci alianční operaci Winter Race působili čeští vojáci v nizozemské polní nemocnici ve městě Bagh, kde společně s nizozemskými kolegy ošetřili zhruba 6 tisíc pacientů.

"Nejvíce jich bylo v listopadu - někdy 150 až 180 denně," řekl Kocvrlich. Později podle něj začal počet zraněných klesat a postupně je vystřídali lidé s běžnými nemocemi, kteří celkem tvořili devět desetin ošetřených.

"Původně jsme pomáhali jen zraněným po zemětřesení. Záhy se však pomoc rozšířila i na běžné obyvatele," konstatoval Kocvrlich. Pacientům jiná možnost než návštěva polních lékařů nezbyla, naprostá většina místních nemocnic byla totiž zničena během zemětřesení.

Klimatické a hygienické podmínky podle něj sice nebyly ideální, ale jeho jednotka se velmi rychle přizpůsobila. "Máme už zkušenosti z jiných misí," připomněl Kocvrlich.

O vyslání české lékařské mise do postižených oblastí požádala Severoatlantická aliance a pákistánské úřady. Ministerstvo obrany na působení jednotky vyčlenilo 35 milionů korun. Kromě chirurgů v Pákistánu působili i pediatr, epidemiolog, specialista ORL, lékař ARO, všeobecný lékař a veterinář.

Domů se čeští specialisté vrátili poté, co se na ukončení mise dohodla Severoatlantická aliance s pákistánskou stranou. O zdravotnickou pomoc v zemi se podle pákistánských úřadů budou nyní starat hlavně nevládní organizace. "Počet zdravotnických pracovníků se prý podstatně zvýšil. Náš mandát byl omezen na devadesát dní," dodal Kocvrlich.

Českých vojáků se domů vrátilo o jednoho méně, než kolik jich počátkem listopadu do Pákistánu letělo. Podle Kocvrlicha musel jeden člen týmu kvůli zdravotním důvodům odletět domů předčasně.

NATOAKTUAL.CZ

obsah | Česká republika