Mizející české lékaře musí nahrazovat Slováci

V českých nemocnicích se dramaticky snižuje počet lékařů. Situaci zachraňuje příliv jejich kolegů ze Slovenska, odkud měsíčně přijde třicet až čtyřicet doktorů. Řekl to v úterý prezident České lékařské komory David Rath.

"Nemocnicím vážně hrozí nedostatek kvalifikovaných lékařů, přičemž se situace bude i nadále zhoršovat a může to vést až k uzavírání některých nemocnic. Jestliže dnes je možné chod mnoha nemocnic zajistit jen díky tomu, že měsíčně do nich nastoupí až čtyřicet lékařů ze Slovenské republiky, tak v budoucnu to bude ještě víc," řekl Rath. Dodal, že lékaři v Česku ubývají.

"Roste počet těch, kteří mají důchodový věk a do penze skutečně odcházejí. To je největší úbytek. Lékařské fakulty ročně opouští zhruba tisíc mladých lékařů, ale jen necelých sedm stovek skutečně nastoupí do klinické praxe. Významné jsou i odchody lékařů do ciziny na lépe placená místa než mají v Česku a mimo obor. Ročně tak v republice ubývá 1200 až 1300 lékařů, zejména v nemocniční praxi. Jestliže tento pokles nezastavíme, zhruba za pět let může ročně ubývat až 2500 lékařů, a ti by museli být nahrazeni lékaři ze Slovenska a dalších východních zemí, zejména z Ukrajiny a Běloruska. To by mohlo vést ke snížení úrovně péče o naše pacienty," uvedl Rath.

Kolektivy se rozpadají

Podle něj ne dluhy, ale nedostatek kvalifikovaných lékařů nejvýznamněji ohrožuje chod nemocnic. "Rozpadají se odborné týmy a podle naší analýzy hrozí uzavření několika nemocnic," varoval Rath s tím, že kraje, které okresní nemocnice od 1. ledna převzaly, by z nich neměly dělat obchodní společnosti za účelem zisku, ale měly by je nechat jako jsou dosud, tedy příspěvkovými organizacemi.

"Tak je tomu i na západ od našich hranic, kde nemocnice mají statut tzv. non-profitní organizace, tedy že veškerý zisk, který vyprodukují musí vrátit do chodu nemocnice. Pokud by se však nemocnice změnily na obchodní společnosti, mohly by zisk rozpustit kamkoli mimo nemocnici. A to by mohlo vést k podstatnému zhoršení kvality a dostupnosti zdravotní péče," řekl Rath.

VÁCLAV PERGL

obsah | Česká republika