Lékárníci vyšli do ulic

Lékárníci demonstrovali dvě hodiny před ministerstvem zdravotnictví. Kolem jedné hodiny odpoledne se pod okny pracovny ministra Davida Ratha shromáždilo kolem 700 lidí z celé republiky.

Ministr zdravotnictví byl v době demonstrace ve sněmovně na interpelacích, kde uspořádal tiskovou konferenci. K jednání je má přijmout jeho blízký spolupracovník Vladimír Dryml. "Lékárníci mají na protest právo, nijak se na ně za to nezlobíme, jenom konstatujeme, že k tomu nemají objektivní důvod, je to protest milionářů," prohlásil Rath. Svým protestem zahájili lékárníci kampaň, v níž chtějí veřejnosti vysvětlit dopady snížení marže na léky i dalších Rathových rozhodnutí.

Marže ze 32 na 29 procent snížila od ledna vláda na Rathův návrh. Ministr si od kroku slibuje úspory výdajů na léky. Ročně za ně pojišťovny zaplatí 40 miliard korun. Podle České lékárnické komory pokles marže ohrozí asi čtvrtinu z 2200 lékáren, a to hlavně malé. Lékárníci nesouhlasí například také s tím, že by léky měli vydávat přímo lékaři.

V pondělí chtějí stávkovat a na tři hodiny zavřít lékárny. Protestní akce chystají i lékaři, zubaři a malé nemocnice. Spolu s lékárníky ustavili krizový štáb.

Komora spočítala, že hrubý výnos lékáren klesne kvůli tříprocentnímu snížení marže průměrně o 11 procent. Provozovna s milionovým obratem tak měsíčně přijde o 22.700 korun. Průměrná lékárna se vejde do obratu 800.000 až 1,5 milionu korun. Podle komory mají lékárníci z ceny léků po snížení marže 17,7 procenta.

Podle ministra zdravotnictví lékárenství patří k nejlepším "byznysům" v zemi, v minulosti i po snížení marže lékáren přibývalo. Rath má již připraven další návrh na úpravu obchodní přirážky. Zavést by chtěl takzvanou degresivní marži, která klesá s vyšší cenou přípravků. U dražších léků by tedy byla nižší, u levnějších vyšší.

Klesající přirážku navrhuje i komora. Pouhé snižování marže jako jedinou cestu k úsporám lékárníci odmítají. Volají po účelném používání léků. Navrhují mimo jiné zavedení databáze, v níž by lékaři a lékárníci viděli, jaké přípravky nemocný užívá. Mělo by tak odpadnout plýtvání či nevhodné kombinování přípravků.

LIDOVKY, ČTK

obsah | Česká republika