V Česku se zkouší nadějný lék proti rakovině prsu

Čeští vědci vyvinuli nadějný lék proti rakovině prsu, který je nyní ověřován v tuzemsku a testován i v USA a Velké Británii.

"Výsledky testů nového léku jsou úžasné na zvířatech a dobře se zatím osvědčily i u vybraných osmi pacientek, jimž žádná dosavadní léčba nepomohla," potvrdila ředitelka Mikrobiologického ústavu Akademie věd Blanka Říhová.

Česko-britský objev, na němž mají lví podíl tuzemští vědci, patří do skupiny takzvaných směrovaných polymerních léčiv. Ta umožní cílenou protinádorovou léčbu, jež zabíjí jen nádorové buňky, nepoškozuje zdravé, a nenarušuje tedy ani imunitní systém člověka v boji s nemocí. Na takových léčivech pracuje podle Říhové mikrobiologický ústav i ústav makromolekulární chemie řadu let. "Blížíme se pomalu k cíli, ale bude to trvat ještě léta," dodala Říhová.

U nemocných, jimž byl lék podáván, se podařilo chorobu v mnoha případech na řadu měsíců zastavit. "Kdyby tato nová léčba byla použita na počátku onemocnění, měli bychom podstatně méně pacientů, které posléze postihnou metastázy nádoru," odhaduje Říhová.

Pokud budou klinické testy úspěšné, mohl by být lék v Česku dostupný za několik let.

(gag), MF DNES

obsah | Česká republika