České lesy "umírají", upozorňují vědci vládu

V Guinnessově knize rekordů je tento zápis: Lesy v České republice jsou vlivem kyselých dešťů zasaženy nejvíce na světě. Poškozeno je 71 procent porostu.

Ačkoliv po roce 1989 se výrazně zlepšilo ovzduší a kyselých dešťů ubylo, české lesy stále chřadnou. To je závěr varující zprávy o stavu českých lesů, kterou podepsalo 230 vědců. Odborníci politikům vzkazují, aby se touto věcí začali urychleně zabývat.

Experty znepokojuje například slábnutí stromů. Téměř tři čtvrtiny jehličnanů a třetina listnáčů jsou podle vědců zasaženy úbytkem listí a jehličí. Tyto stromy jsou pak mnohem méně odolné například proti škůdcům.

Neutěšený stav lesů vědci kladou za vinu lesníkům, které podle nich motivuje především zisk z těžby dřeva. "Mělo by se říct, že les není jen továrna na dřevo," říká Jan Farmač z České zemědělské univerzity, jeden z autorů zprávy.

Lesníci podle Farmače pracují tak, že vždy vykácejí určitý úsek lesa a na vzniklém palouku potom zasadí mladé stromky. To ale les oslabuje. "K tomu, aby les prospíval, je nutná rozmanitost. Nelze sázet jen jeden druh stromů, navíc všech stejně starých," říká Farmač.

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) slíbil, že se problémem začne zabývat. "Údaje, které odborníci uvádějí, nejsou zkreslené a odpovídají skutečnosti," řekl ministr.

JANA MACHÁLKOVÁ, LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika