Lidice si připomněly výročí vyhlazení obce fašisty

Lidice si dnes připomněly 62. výročí vyhlazení obce německými fašisty. Na pietní vzpomínce promluvil prezident Václav Klaus a premiér Vladimír Špidla. Oba kritizovali snahy o "revidování dějin".

Prezident Klaus v Lidicích prohlásil, že Evropa má nyní novou příležitost překonat šrámy minulosti. Zároveň odmítl snahy některých skupin a politiků dodatečně měnit dějinné souvislosti. Také premiér Špidla kritizoval "neúnavné revizory dějin", kteří se pokoušejí různým způsobem bagatelizovat lidický zločin a zaměňovat oběti a viníky.

Státníci při připomínce 62. výročí vyhlazení Lidic prohlásili, že lidstvo se lidickou tragédií příliš nepoučilo a podobná utrpení se stále opakují na mnoha místech světa. "Přesto buďme optimisty. Tak jako byl poražen německý nacismus, tak jako se zhroutil komunismus, stejně tak dopadnou i všechny další pokusy násilím a terorem potlačovat lidskou svobodu," řekl Klaus. Česká republika je podle něj připravena vystupovat vstřícně vůči všem sousedním zemím a stejnou vstřícnost očekává od nich. Jiná cesta neexistuje, řekl.

Špidla zdůraznil, že lidická tragédie se paradoxně obrátila proti jejím strůjcům. Stala se totiž podle něho jedním z rozhodujících momentů českých dějin, protože vítězní spojenci začali po této tragédii počítat s obnovením Československa v jeho předválečných hranicích.

Ministr kultury Pavel Dostál prohlásil, že je nutné stále připomínat absurdnost a zrůdnost ideologie, která vedla k lidické tragédii. Zároveň přislíbil, že bude dále pokračovat obnova lidického památníku. Všichni tři státníci dnes poklepali na základní kámen dostavby muzea. Podle Dostála by v příštím roce mělo již muzeum sídlit v novějších a větších prostorách, kde bude i nově vytvořená expozice lidických dějin.

Dnešní piety se zúčastnila nejen řada státníků a diplomatů, ale i pamětníci lidické tragédie. "Když se to stalo, byly mi tři a tři čtvrtě roku. Odvezli mne do Německa, kde jsem žil pět let. Byl jsem vlastně poslední lidické dítě, které se z Německa vrátilo domů, 28. května 1947," řekl starosta Lidic Václav Zelenka. Soudí, že nemá již velký smysl do piety vnášet velké emoce. "Je to ale potřeba stále připomínat, aby ti mladí věděli, co to je, a že válka není žádná procházka růžovým sadem," prohlásil starosta.

LIDOVKY

obsah | Česká republika