Klause rozčílil Paroubkův "tajný" dopis Maďarům

Prezidenta Klause opět rozohnilo jednání premiéra Paroubka. Spor vznikl kvůli dopisu, který premiér poslal představitelům maďarské menšiny. V něm rozšířil vládní omluvu německým antifašistům i na Maďary. Klaus se o tom dozvěděl až od maďarského prezidenta.

"Sděluji, že prezident republiky před jednáním s maďarským prezidentem, na které se pečlivě připravoval ve spolupráci s Ministerstvem zahraničí ČR a s naším velvyslanectvím v Maďarsku, o této aktivitě českého premiéra nebyl informován a zmíněné téma s ním nebylo nijak konzultováno," reagoval na situaci prezidentův mluvčí Petr Hájek.

Maďarský prezident László Sólyom, který byl ve čtvrtek v Praze na oficiální návštěvě, vůbec netušil, že Klaus nemá o dopise ani ponětí.

O Paroubkově dopisu nevěděl Hrad ani ministerstvo

"Je politováníhodné, že prezident republiky (a ani na jednání přítomný náměstek ministra zahraničí pro bilaterální vztahy Tomáš Pojar) během přípravy pracovní návštěvy maďarského prezidenta v České republice o této skutečnosti nevěděli a že o ní byli informováni až maďarským prezidentem v průběhu jednání obou delegací," řekl Hájek.

Česká vláda loni v srpnu vláda ocenila zásluhy někdejších československých občanů německé národnosti, kteří zůstali věrni republice, vystupovali proti nacismu a navíc byli po osvobození postihováni režimem. Také se omluvila za způsobená příkoří a fakt, že poválečný režim jejich zásluhy neuznal.

Kvůli tomuto vládnímu gestu se Klaus s Paroubkem dostal do sporu. Podle Klause bylo toto rozhodnutí chybou. Sólyom nyní novinářům řekl, že premiér Jiří Paroubek v podobném duchu navíc zaslal dopis politickému hnutí Coexistentia-Soužití, které zastupuje maďarskou menšinu a hájí její zájmy. V listu premiér rozšířil svou pochvalu kromě Němců-antifašistů i na další národnosti.

Český prezident dál trvá na tom, že vládní gesto bylo chybné. "Na mém stanovisku se nic nemění," řekl Klaus přesto, že maďarský prezident krok českého kabinetu chválil.

Klaus chce od Paroubka vysvětlení

Klaus už poslal Paroubkovi dopis, v němž ho žádá o vysvětlení, proč dopis Maďarům poslal a Klause o tom neinformoval.

"Vyjádření prezidenta Klause je zarážející a svědčí o jeho neznalosti této věci," reagoval Paroubek na Klausova slova. Podle něj o tom jasně hovoří vládní prohlášení, které Paroubkův kabinet schválil na svém zasedání loni v srpnu.

Oba prezidenti se nakonec shodli, že vztahy mezi Prahou a Budapeští jsou bezproblémové. Podle ČTK si oba myslí, že se vyplácí v EU i na mezinárodním poli postupovat společně.

Prezidenti konstatovali, že se osvědčila spolupráce ve visegrádské čtyřce, kde je ještě Slovensko a Polsko. Summit prezidentů visegrádské čtyřky se bude konat v září v Lánech.

iDNES

obsah | Česká republika