Listopadové události si připomněli politici i obyčejní lidé

K památníku událostí 17. listopadu 1989 do podloubí Kaňkova domu na pražské Národní třídě přicházeli se svíčkou či květinou od středečního rána jak političtí představitelé, tak obyčejní lidé. Na Národní třídu se dostavil například premiér Stanislav Gross či bývalý prezident Václav Havel.

Havlovu přítomnost na Národní třídě doprovázelo skandování hesla "Ať žije Havel". Lidé, kteří si také přišli připomenout listopadové události, si s někdejším prezidentem potřásli rukou a žádali jej o autogram.

Stanislav Gross položil věnec k památníku krátce před devátou hodinou ranní, doprovázen byl svými stranickými kolegy. Mezi nimi byl například ministr financí Bohuslav Sobotka a senátor Milan Štěch.

Na místo oslav se během dne dostavil také prezident Václav Klaus a jeho manželka Lívie. Podle něj se nesmí na události roku 1989 zapomínat a dělat maximum pro svobodu a demokracii. Poté se prezident odebral položit věnec k pamětní desce, která listopadové události připomíná.

S věncem a svíčkou přišel ve středu dopoledne také předseda sněmovny Lubomír Zaorálek. Jeho zastihl 17. listopad 1989 v Ostravě. Tehdy nepředpokládal, že potlačenou studentskou demonstrací začíná nová epocha, a na následující den připravoval svou pravidelnou přednášku, na které chodili i lidé z nezávislých iniciativ. "Když jsem zjistil, jak se věci mají, přešel jsem z přednášky volně na to, že jsme organizovali první mítink," zavzpomínal Zaorálek. Někteří občané ČR se na památečním místě jen pozastavovali a prohlíželi si vystavené velkoplošné fotografie zachycující dramatické události večera před patnácti lety.

Násilně potlačený pochod studentů Prahou tehdy odstartoval pád komunismu v někdejším Československu. Místo zásahu komunistické policie proti studentskému pochodu Prahou označuje na Národní třídě pamětní deska.

Průvod Prahou

V odpoledních hodinách z Albertova vyrazil vzpomínkový průvod, který je součástí akce Podzim bez komunistů. Lidé začali směřovat, stejně jako v roce 1989, na Václavské náměstí. Tehdy je však na Národní třídě zarazili policisté.

Do průvodu se zapojili zejména mladí lidé. "Nechceme jen vzpomínat. My, studenti, máme pocit, že opět opadá zájem o věci veřejné," prohlásil v úvodu jeden ze studentských pořadatelů.

Podle něj opět zavládla atmosféra letargie a laxnosti typická pro normalizační léta. Patnáct let staré události přitom zanechaly podle studentů odkaz, že není správné smiřovat se s daným stavem věcí a že má smysl usilovat o jejich zlepšení. Pochod doprovázeli policisté. V případě potřeby usměrňovali provoz.

NOVINKY

obsah | Česká republika