Češi lobbují za práci v cizině

Český eurokomisař Vladimír Špidla testuje názory svých kolegů, evropský poslanec Libor Rouček shání podpisy štrasburských zákonodárců a premiér Jiří Paroubek se pouští do křížku s šéfem dánské vlády.

Společným jmenovatelem jim je volný pohyb osob, jinak řečeno právo každého občana unie ucházet se v libovolném členském státě o práci.

Drtivá většina západoevropských zemí zůstala nováčkům po rozšíření uzavřena, nyní ale nastal moment, kdy by se to mohlo změnit. Češi a další proto přidávají v bitvě za to, aby se jim svoboda stěhování za prací maximálně rozšířila.

Jejich protivníci jsou ale silní. Převážná většina zemí z bývalé patnáctky zřejmě zachová omezení pohybu na další tři roky, jak jim to umožňuje přístupová smlouva z roku 2004.

Nejnadějněji vypadá Finsko, které se pravděpodobně přidá k Británii, Irsku a Švédsku a svůj pracovní trh nováčkům otevře. Jiné země jako Španělsko, Portugalsko či Belgie ještě váhají a vesměs říkají, že pokud by svůj trh otevřely, nebude to úplně bez omezení - uvažují například o kvótách pro zaměstnance z východu Evropy.

Německo a Rakousko už oficiálně oznámily, že stávající omezení zachovají, takže Češi a další nováčci budou až do roku 2009 potřebovat do těchto států pracovní vízum.

LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika