Marvanová vyvolala rekonstrukci vlády

Vládní krize vypukla v pátek, když kabinetem připravený balíček daňových opatření, motivovaných podle vlády popovodňovou situací, zhodila ze stolu opozice spolu s Hanou Marvanovou (US-DEU). Bývalá předsedkyně unionistů a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny bylo podle svých slov sama zaskočena tím, co se rozpoutalo. Premiér Vladimír Špidla začal jednání o rekonstrukci vlády bez US-DEU, tedy o vytvoření menšinového kabinetu ČSSD a lidovců. Vlastní strana vyzvala Marvanovou, aby se vzdala mandátu, co by jediné mohlo podle Špidly udržet US-DEU ve vládě. Učinilo tak republikové vedení US-DEU i pražská organizace, za kterou marvanová kandidovala.

Hana Marvanová v sobotu oznámila vedení strany své rozhodnutí, že dál bude poslankyní. Pouze se vzdá funkce místopředsedkyně dolní komory. Unie tím s největší pravděpodobností ve vládě končí.

"Nedomnívám se, že bych se dopustila nějakého nečestného jednání, kterým bych se zpronevěřila své funkci poslance," uvedla Hana Marvanová ve vysílání Českého rozhlasu. "Je to pro mne překvapivé. Nečekala jsem, že jedno hlasování může způsobit krizi vlády," uvedla Radiožurnálu. Připomněla, že ve volbách získala výrazný počet preferenčních hlasů. "Získala jsem značnou podporu od voličů v Praze, jim se zodpovídám," prohlásila. Hana Marvanová byla volebním lídrem Koalice před červnovými volbami do Poslanecké sněmovny v hlavním městě. Ve volbách dostala ze všech poslanců čtvrtý největší počet preferenčních hlasů - 21 680. Lépe na tom byl Stanislav Gross (ČSSD) - 40 352, Petra Buzková (ČSSD) 31 288 hlasů a Václav Klaus (ODS) 29 818 hlasů. Hana Marvanová už bezrpostředně po hlasování řekla, že má svědomí čisté. "Myslím si, že financování povodňových škod by se mělo dít z jiných zdrojů. Navíc jsem přesvědčená, že daně by se měly po povodních snížit, ne naopak. Snížení daní bylo také jedním z hlavních předvolebních hesel Unie svobody. Já jsem je také, ještě jako předsedkyně, za stranu slíbila." Podle premiéra nešlo ve vládním návrhu o prosté zvyšování daní. "Náš návrh si vyžádala situace po povodních," řekl před poslanci Špidla. "Musíme mít stále před očima Karlín, sedmdesát šest zatopených čističek, osm set podniků a dvaatřicet tisíc lidí, jejichž práce je ohrožena," dodal šéf ČSSD.

"Nicméně soubor těchto zákonů není tímto infantilním krokem nijak dotčen. Budeme jej předkládat i nadále," dodal po hlasování na adresu Marvanové Špidla. Bývalé předsedkyně Unie svobody se zastal místopředseda ODS Vlastimil Tlustý. "Neměli bychom dopustit, aby zde předseda vlády urážel místopředsedkyni sněmovny. To se na této půdě ještě nestalo," řekl před poslanci Tlustý.

Kromě ODS a unionistické poslankyně Hany Marvanové, kteří kritizují zvyšování daní z pravicových pozic, nepodpořili opatření ani komunisté. Z jednání sněmovny byli oficiálně omluveni dva poslanci: sociální demokrat Jan Kavan, který v těchto dnech předsedá Valnému shromáždění OSN, a dlouhodobě nemocný komunista Josef Houzák. Jejich současná neúčast je prý domluvena ČSSD a KSČM, by se kvůli pracovnímu zaneprázdnění Jana Kavana neměnili poměry v Poslanecké sněmovně. O návrhu vlády hlasovalo 198 poslanců. Devadesát devět bylo pro, 96 včetně Marvanové proti. Vláda ale potřebovala, aby ruku pro návrh zvedl nadpoloviční počet, tedy alespoň sto poslanců.

"Beru to tak, že Unie svobody má nyní ve Sněmovně devět poslanců, za které může seriózně ručit, že budou dodržovat dohody. Z toho budeme vycházet. Oznámit jsem svým koaličním partnerům, že jsem připraven jednat o dalším postupu," prohlásil v sobotu po rozhodnutí Hany Marvanové šéf unionistů Ivan Pilip. Vládní koalice se dosud v dolní komoře parlamentu opírala o nejtěsnější většinu 101 hlasů, bez Marvanové tedy dosavadní koalice většinu ztrácí.

Ústřední výkonný výbor ČSSD v sobotu souhlasil s tím, aby předseda strany a vlády Vladimír Špidla zahájil jednání o rekonstrukci nynějšího kabinetu bez zástupců Unie svobody-DEU.

Budoucí vláda by se tak měla skládat jen z členů ČSSD a KDU-ČSL. "Ústřední výkonný výbor ČSSD vyslovuje souhlas s postupem předsedy Špidly, vyvolaným porušením koaliční smlouvy ze strany US-DEU, a vyslovuje souhlas s tím, aby výsledkem těchto jednání byla rekonstrukce vlády," uvedl vicepremiér Pavel Rychetský k obsahu usnesení. "Pan ministr Mlynář už podal demisi, jak jsem slyšel," dodal vzápětí s tím, že obměněný kabinet bude mít zřejmě o jednoho člena méně. Naznačil, že se obsazovat patrně nebude křeslo ministra bez portfeje, jímž byl právě unionista Mlynář. Unie obsadila podle dosud platné koaliční dohody ještě funkce vicepremiéra pro lidské zdroje a ministra pro místní rozvoj. ČSSD a KDU-ČSL by si tato místa mohly rozdělit v poměru 1:1.

KDU-ČSL je připravena jednat s ČSSD o nové podobě vlády, která kvůli postoji unionistky Hany Marvanové v současné podobě zřejmě skončí. Lidovci jsou nakloněni menšinovému kabinetu s ČSSD, který by tolerovali poslanci Unie svobody-DEU. Podpora komunistů, která by vládě zajistila pohodlnou většinu, je pro KDU-ČSL těžko přijatelná. "Myslím, že pokud by se dvoučlenná koalice snažila získávat podporu i na pravé straně politického spektra, bylo by to politicky i společensky únosné," míní Kasal. "Musí se najít mechanismus, který nebude znamenat tichou koalici s komunisty," zdůraznil.

Špidla hodlá vládní krizi zažehnat do pondělí, ještě před plánovaným odletem prezidenta Václava Havla do USA. Pokud by se totiž začalo uvažovat o rekonstrukci kabinetu, chtěl by s ním o tom hovořit.

(lw)

obsah | Česká republika