Jan Masaryk byl zavražděn

Policejní spis jedné z největších záhad české historie je uzavřen. Policie dospěla k závěru, že oblíbený ministr zahraničí poválečného Československa Jan Masaryk byl zavražděn. Pachatele vraždy se ale nepodařilo odhalit a vyšetřovatel případ koncem loňského roku odložil.

Syn "prezidenta Osvoboditele" Tomáše Garrrigua Masaryka byl nalezen mrtev 10. března 1948 pod okny svého bytu v pražském Černínském paláci. StB tehdy vyšetřování smrti uzavřela s tím, že Masaryk spáchal sebevraždu. Dnes, po téměř 56 letech, policie tvrzení, že Masaryk ukončil život dobrovolně, vyvrátila. Závěry o násilné smrti vycházejí zejména z posudku Jiřího Strause. Podle experta v oboru biomechanika (jenž studuje pády lidí z výšky) "k pádu Masaryka přispěla minimálně jedna osoba".

Úřad vyšetřování a dokumentace zločinů komunismu (ÚDV) případ přesto odložil. Úřadům se totiž nepodařilo přesvědčit ruské kolegy, aby poskytli materiály, které by mohly vést ke jménu vraha či vrahů. "Odmítli nám cokoli předat s tím, že jde o utajené fondy," popisuje žalobce Městského státního zastupitelství v Praze Martin Omelka, který případ dozoruje. Žalobce má spis již na stole a podle svých slov ho prostuduje do konce týdne. Omelka ale již nyní naznačuje, že se zřejmě ztotožní se závěrem vyšetřovatelů. Navzdory mnoha nevyřešeným otázkám policie věří, že se nakonec podaří pachatele odhalit. "Stále se nevzdáváme," říká náměstek ředitele ÚDV Pavel Bret. Omelka optimismus vyšetřovatelů nesdílí. "Nemyslím si, že by za pár let mělo ještě smysl případ po trestněprávní stránce otvírat," tvrdí s tím, že možní pachatelé již totiž budou s největší pravděpodobností mrtvi.

Verzi o vraždě považuje mnoho znalců za problematickou a nadále jí nevěří ani Masarykův tajemník Antonín Sum. "Vraždu na 99 procent vylučuji," zopakoval včera své 55 let staré stanovisko. Ministrův blízký spolupracovník je nadále přesvědčen, že jeho šéf neunesl tíhu poválečných událostí a spáchal sebevraždu.

Vyšetřovatelé ÚDV si hodně slibovali od výpovědi ženy, která v několik let starém dokumentu České televize hovořila o pachatelích z bývalé sovětské tajné služby. "Rusové nám v rámci právní pomoci sdělili, že je již mrtvá," vysvětlil žalobce Martin Omelka. Stejně pohořeli i s požadavkem na vydání dokumentů.

Do případu se podle Omelky neúspěšně vložil i český velvyslanec v Rusku Jaroslav Bašta. "Přislíbil nám pomoc, ale k žádným závěrům to nevedlo," konstatoval. "Odtajnění je věcí Rusů. S tím my nic nenaděláme. Možná to odtajní za pár let, za 50, možná také nikdy," povzdechl si.

Zvrat do vyšetřování vnesl v roce 2002 posudek experta Jiřího Strause. Ten vyloučil sebevražedný skok i volný pád. Masaryk byl podle něj hozen z výšky 14,5 metru. "Byl to koordinovaný pád. Masaryk v plném vědomí očekával, že ho někdo vyhodí z okna," argumentoval znalec. Masaryk si při pádu zranil paty, pánev a páteř. Smrtelná byla nikoli poranění, ale velké přetížení, které způsobilo utržení srdce.

JANA KALINOVÁ

obsah | Česká republika