Matějská pouť přivezla adrenalinové novinky

Do Prahy vozí jaro Matějská pouť. Na pražském Výstavišti začala v sobotu. Mezi 135 atrakcemi je letos i pár novinek, které potěší zvláště otrlejší povahy.

Letošní pouť je rozložena na 36 hektarech. Ke třicítce už známých adrenalinových zařízení z Nizozemska a Německa přibylo pár peprných novinek. Například holandský Ikarus, který své klienty vyveze do výšky 35 metrů, kde s nimi sedačky začnou rotovat všemi směry. Novinářům představil novinky garant pouti Václav Kočka. Nezapomenutelný zážitek slibuje podle něj také stěna smrti, po níž se prohánějí nejen motorky, ale rychlostí 60 kilometrů v hodině i auta. Aréna se stěnou je vysoká 70 metrů a široká 17 metrů. Absolutní novinkou je i dvoupatrová autodráha pro autíčka na benzin.

O tom, kolik lidí na pouť až do 17. dubna přijde, rozhodne mimo jiné i počasí. Většinou jich během sezóny bývá až 700 tisíc. Návštěvnost se podle Kočky od 60.let příliš nemění, i když ceny vstupenek na atrakce v porovnání s někdejšími padesáti haléři podstatně vzrostly.

Každou sobotu a neděli odpoledne čeká na děti na Křižíkově fontáně rej klaunů a pohádkových bytostí. Stejně jako v minulých letech bude pouť jeden den patřit znevýhodněným dětem. V pondělí 20. března budou mít zdravotně postižené děti i jejich vrstevníci z dětských a azylových domů všechny vstupenky zdarma. Peníze od nich nebudou chtít ani v Mořském světě s 350 druhy mořských živočichů, který je celoročně otevřen v areálu Výstaviště v Lapidáriu.

iDNES, ČTK

obsah | Česká republika