Česko se bude ucházet o halové mistrovství evropy

Hvězdy evropské atletiky by se mohly v roce 2009 sjet do Prahy. Český atletický svaz se bude znovu ucházet o pořádání halového mistrovtsví Evropy. Svaz o pořádání šampionátu usilovat už pro rok 2007, ale protože nedostal finanční garance od české vlády, musel na nedávném zasedání rady Evropské atletické asociace (EAA) od svého úmyslu odstoupit.

O kandidatuře rozhodl výbor Českého atletického svazu na svém zasedání. "Rozhodnutí má demonstrovat snahu, že nehodláme složit zbraně. Chceme, aby mistrovství Evropy v Čechách bylo. Česká republika si to zaslouží, uděláme pro to všechno," objasnil postoj svazu Libor Varhaník, předseda mezinárodní komise svazu, který měl kandidaturu na starosti.

Svaz požadoval od české vlády garance více než 50 milionů korun, což Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy považovalo za nepřijatelné a požadavek ani nepředložilo vládě. Svaz po vládě požadoval 30 milionů na organizaci a něco přes 20 milionů na zbudování rozebíratelného atletického oválu. Předseda svazu Karel Pilný pak na zasedání rady EAA v Edinburghu kandidaturu na halový šampionát v Praze v roce 2007 stáhl. Český atletický svaz neměl pro rok 2007 konkurenta. Kandidatura o dva roky později by mohla být o poznání složitějsí.

Celkový rozpočet šampionátu se má blížit částce 100 milionů korun. Vedení české atletiky chce šampionát pořádat ve víceúčelové hale v Praze, jež se staví pro potřeby hokejového světového šampionátu v příštím roce.

Přihlášku svaz bude muset podat příští rok, k volbě dojde o další rok později. "Přesné termíny ještě nejsou," uvedl svazový manažer Varhaník. "Pro mě je prioritou navázat na jednání, která jsme vedli s ministerstvem," podotkl Varhaník, "a snažili se je přesvědčit, že je ta akce pro českou atletiku dobrá. Abychom našli společnou řeč," dodal. "Musíme najít cestu, protože jsme zaznamenali, že to lidem není lhostejné," dodal.

Na českém území se šampionát podobného významu konal před 25 lety, kdy rekonstruovaný stadion na Strahově hostil mistrovství Evropy pod širým nebem. Soutěž evropského formátu naposledy čeští fanoušci viděli v roce 1999, kdy se na stejném místě konala superliga Evropského poháru vícebojařů.

(iln), LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika