Medvědici z večerníčků předepsali antikoncepci

Hvězda televizních večerníčků medvědice Eliška bude dostávat antikoncepci. Ošetřovatelé chtějí zabránit tomu, aby se svým bratrem, dalším televizním hrdinou, nepočala potomka. Medvídě by mohlo být degenerované, jak se stává i u "lidských mláďat" počatých v příbuzenském svazku.

"Žijí ve společném výběhu. V loňském roce byli ještě malí, teď už dospěli a počítáme, že po probuzení ze zimního spánku se začnou chovat jako každý medvědí pár," vysvětlil veterinář Zdeněk Rampich.

Elišce odebral krev, která poputuje na vyšetření. "Musíme zjistit, zda je zcela zdravá a teprve poté jí můžeme antikoncepci podat," doplnil Rampich. Antikoncepci bude Eliška dostávat formou injekcí.

"Měla by ji podstoupit dvakrát ročně. Úkolem antikoncepce je zabránit říji u medvědice. Tím pádem nebude lákat partnera a nemůže dojít početí. Je to stejné jako například u psů," popsal veterinář.

Zvířatům hrozí stejné problémy jako lidem. "Jestliže by rodiče jako příbuzní měli stejné skryté dominantní geny k nějaké vadě, mohla by se naplno projevit u potomka. Ten by pak například nemusel mít správně vyvinuté všechny orgány," vysvětlil Rampich.

IVA HOSMANOVÁ, MF DNES

obsah | Česká republika