Češi chtějí z fondů EU sto miliard

Dvojnásobná částka by byla z fondů Evropské unie třeba na pokrytí poptávky. Předkladatelé projektů zatím požadují 140 miliard korun - peníze z unie by z nich měly tvořit částku sto miliard.

Zájem o peníze z fondů Evropské unie předčil všechna očekávání. Na základě obdržených projektových záměrů by v tuto chvíli požadovaly kraje po fondech unie sto miliard korun. Česko ovšem v období let 2004 až 2006 může z těchto zdrojů získat jen 50 miliard korun. Po zapojení prostředků z fondu soudržnosti, který se orientuje na velké projekty, se pak částka zvýší na 73 miliard korun.

"Samozřejmě jde zatím o předběžný zájem. Kvalitní projekty musíme teď dotáhnout do konce a vybrat ty, které přispějí k rozvoji ekonomického potenciálu země," uvedl Petr Dimun, mluvčí ministerstva pro místní rozvoj, do jehož kompetence strukturální fondy spadají.

Nejvíce projektů se podle Dimuna zaměřuje na rozvoj infrastruktury. "Je třeba se zaměřit na slabší cílové skupiny - podnikatele - a podpořit i finančně ze strany státu projekty s prvkem rozvoje ekonomiky dané lokality," shrnul Petr Dimun.

Ekonomové naopak považují za ideální způsob investice prostředků ze strukturálních fondů rozvoj dopravní infrastruktury. "Vedle dopravní infrastruktury by do hry mohly vstoupit i projekty související se životním prostředím. Ty sice nezvýší ekonomický potenciál, ale životní úroveň ano," upozornil hlavní ekonom Patria Online David Marek.

Orientace na drobné podnikatele má podle Marka svá rizika. "Pokud peníze ze strukturálních fondů půjdou podnikatelům, je tu například španělskou zkušeností potvrzené riziko, že se tito lidé stanou na těchto zdrojích závislí. To samozřejmě dobře není a k ničemu dobrému ani nevede," dodal David Marek.

Podnikatelé jsou k výsledkům snahy zapojit je do čerpání peněz z unie ovšem velmi skeptičtí. "Záměr ministerstva je samozřejmě na jedničku a velmi ho vítáme. Mám ovšem obavy, že peníze získají obce a polostátní firmy na své zakázky a na nás zůstanou jen zbytky," komentoval čerpání peněz Bedřich Danda ze Sdružení podnikatelů.

Problém je prý v tom, že malí podnikatelé ani nevědí, jak žádost o projekty podávat. "Vytvořit takový projekt není legrace a i drobní podnikatelé ho musí odevzdat bez procesních nedostatků, což se bez "kuchařky" kterou nám MMR nedodalo, jen těžko povede," uzavřel Danda.

MICHAELA RULÍŠKOVÁ, LIDOVKY

obsah | Česká republika