Nový ministr zdravotnictví připraví novou reformu

Ministerstvo zdravotnictví povede po odvolání Marie Součková poslanec Jozef Kubinyi. Prezident Václav Klaus ho ve středu na návrh premiéra Vladimíra Špidly jmenoval po 11. hodině ministrem. Kubinyi oznámil, že začne pracovat na nové koncepci reformy zdravotnictví.

V koši tak skončí současný návrh koncepce reformy zdravotnictví, který připravovala Součková, a kterou několikrát projednávala vláda. Kubinyi po svém jmenování prohlásil, že v novém návrhu na svou předchůdkyni naváže jen v některých bodech. Ty však blíže neupřesnil. Jeho materiál by vláda měla na stůl dostat do několika týdnů, nejpozději několika měsíců.

Nový ministr nastínil, že nehodlá odstátňovat zdravotnictví, rušit povinné členství v profesních komorách či zavádět soukromé účty pacientů. Kubinyi do funkce nastoupí ve čtvrtek 15. dubna.

Klaus se setkal s Součkovou

"Na 10:30 hodin pozval prezident republiky na Pražský hrad k rozhovoru odstupující ministryni zdravotnictví Marii Součkovou," informoval ředitel Tiskového odboru Hradu Petr Hájek. Prezident setkání nekomentoval. Pouze uvedl, že si krátce popovídali. Návrh na odvolání Součkové obdržel prezident v úterý od premiéra Vladimíra Špidly.

Vláda již několikrát projednávála koncepci reformy zdravotnictví. Součkové ji však vždy vrátila k dopracování. Odvolaná ministryně s osudem koncepce spojila i své další setrvání ve funkci. "Ano. Jsem pevně rozhodnuta. Pokud reforma neprojde, nemohu pracovat v týmu, který na jednu stranu hovoří o prioritách a na druhou neví, co ta priorita je," odpověděla v nedávném rozhovoru v deníku Právo na dotaz, zda v případě nepřijetí koncepce vládou dostojí svému slovu a z funkce odstoupí.

Kubinyi a členství v KSČ

V úterý nebylo zcela zřejmé, zda prezident návrhu premiéra vyhoví. Ředitel Klausova sekretariátu Ladislav Jakl se totiž nechal slyšet, že věc může zkomplikovat Kubinyiho členství v předlistopadové KSČ. "Ve světle toho, jak se Senát kvůli stejné věci obouvá do prezidentových nominací na ústavní soudce, je na místě úvaha, proč by pro člena vlády měla být jiná kritéria," řekl Jakl Právu.

Dobře informovaný zdroj v úterý citoval slova předsedy vlády k poslancům na adresu Součkové: "Není to její prohra, ale resort potřebuje razantnějšího politika." Podle zdroje předseda ČSSD zároveň prohlásil, že Součková z vrcholné politiky nezmizí, neboť s ní počítá na vysoký post v rámci ČSSD.

Čtvrtá změna ve vládě Změna na postu ministra zdravotnictví je čtvrtou ve Špidlově kabinetu. Z funkce ministra spravedlnosti odstoupil Pavel Rychetský, který se stal šéfem Ústavního soudu. Z ministerstva obrany do vedení Českých aerolinií odešel Jaroslav Tvrdík. A z funkce ministra průmyslu a obchodu byl odvolán Jiří Rusnok.

Ministerstvo zdravotnictví má ze éru dvou sociálně demokratických vlád čtvrtého šéfa. Ve vládě Miloše Zemana tuto funkci od července 1997 do prosince 1999 zastával Ivan David. V únoru 2000 ho vystřídal Bohumil Fišer.

NOVINKY

obsah | Česká republika