České školy se připojí k minutě ticha za oběti terorismu

České školy se dnes mohou připojit k výzvě předsedy Evropského parlamentu Josepa Borrella a v pravé poledne držet minutu ticha za dětské oběti terorismu ze severoosetského Beslanu. Jejich památku uctí i další školy v Evropské unii a poslanci Evropského parlamentu.

"Bude to ukázka naší solidarity s dětmi, jež se staly obětí terorismu, a našeho neochvějného odhodlání společně bojovat proti této metle," uvedl Borrell ve výzvě.

Solidaritu s oběťmi terorismu chce vyjádřit Základní škola Londýnská v Praze 2 nezávisle na Borrellově výzvě. Rozhodla se uspořádat pietní shromáždění za oběti terorismu, a to ve středu 15. září od 10:30 na náměstí Míru. Sejdou se tu žáci, rodiče a učitelé, aby vyjádřili svůj nesouhlas s násilím páchaným na dětech a dalších nevinných.

Školu v Beslanu obsadila skupina teroristů 1. září. Ozbrojenci zajali asi 1200 lidí včetně dětí. Ve škole je věznili další dva dny. Když začali teroristé střílet do skupiny utíkajících dětí, do objektu vtrhly bezpečnostní jednotky.

Při osvobozování školy přišlo o život nejméně 330 lidí a zraněno jich bylo přes 720. Ruské úřady viní z útoku na školu Čečence

LIDOVKY

obsah | Česká republika