Úrodná země pro mobilní operátory

Češi dohánějí nejenom Evropu, ale i svět. Alespoň co se týká mobilních telefonů. Ke konci roku jich bylo ve všech domácích sítích bez padesáti tisíc sedm milionů. To je úroveň, která je naprosto běžná v zemích západní Evropy. V počtu mobilních telefonů na celkový počet obyvatel Česko dokonce předběhlo sousední Německo. Eurotelu, Paegasu a Oskarovi se to podařilo za jediný rok, kdy do svých sítí zlákaly přes 2,6 milionu nových zákazníků. Zástupci všech tří firem se však shodují na tom, že dobré časy letos asi skončí. Podle odhadu šéfa Eurotelu Terrence Valeskiho by mělo být na konci letošního roku v tuzemsku 8,2 milionu mobilních telefonů.

Vánoční svátky a oslavy konce roku a příchodu nového se staly žní pro mobilní operátory. Lidé za Silvestra a Nový rok dokázali za textová přání na mobilních telefonech utratit bezmála 74 milionů korun a provolat třináct milionů. Od Vánoc nosí mobilní telefon v kapse téměř sedm set tisíc lidí. Na svých vánočních lákadlech vydělali všichni tři tuzemští mobilní operátoři zhruba stejně. Nejstarší Eurotel ukrojil z pomyslného koláče trhu v průběhu prosince takřka 240 tisíc nových zákazníků, Paegas o deset tisíc méně a nejmladší Oskar na své služby za korunu zlákal dvě stě tisíc zákazníků. Díky tomu už má mobilní telefon šest milionů 948 tisíc lidí. Za celý loňský rok firmy do českých mobilních sítí zlákaly přes 2,6 milionu nových zákazníků.

Česko se tak vyšplhalo, také díky obrovskému nárůstu během Vánoc, na úroveň srovnatelnou se západní Evropou. Ve většině zemí má mobilní telefon okolo sedmdesáti procent lidí. Podle dostupných studií a odhadů to však neznamená, že mobilní telefon využívá sedm milionů lidí. Zhruba jeden milion z nich totiž využívá služeb více operátorů, a má tak několik mobilních čísel najednou. Nejčastěji lidé využívají jedno číslo jako pracovní a další k soukromým účelům.

Ve srovnání s loňským rokem, kdy lidé poslali přes devatenáct milionů novoročních přání, se letos vzduchem přeneslo téměř čtyřiačtyřicet milionů elektronických krátkých textových blahopřání. Primát drží Eurotel s jedenadvaceti miliony textovek, se kterým držel krok Paegas s necelými osmnácti miliony odeslaných SMS zpráv. "Proti běžnému všednímu dni jde o několikanásobný růst," říká mluvčí Eurotelu Jan Kučmáš. "Ve všední dny odešlou naši zákazníci v průměru čtyři až pět milionů textových zpráv." Prostřednictvím nejmladšího Oskara poslali lidé okolo pěti milionů textových přání.

Zatímco ti, kdo vyťukávali na klávesnici krátké novoroční vzkazy, byli ve srovnání s loňskem dvakrát aktivnější, telefonní přání zůstala zhruba na stejné úrovni. Platí to především pro Eurotel i Oskara, u Paegasu se telefonovalo přece jen více. "Proti běžnému pracovnímu dni šlo o nárůst o desítky procent," tvrdí mluvčí Paegasu Jiří Hájek. Společnost spojila přes tři a půl milionu hovorů. Na své si přišel i Český Telecom, jehož ústřednami jen půl hodiny okolo půlnoci prošlo téměř milion místních a meziměstských hovorů. Pokud by každý telefonát trval minimální délku jedné nebo dvou minut, vydělal by na nich Telecom za třicet minut přes dva miliony korun. Na rozdíl od předchozích let neměly kromě místních výpadků mobilní sítě se zajištěním svátečního provozu problémy.

JAN CIZNER, MF DNES

obsah | Česká republika