Česko se Slovinskem v mobilech předstihují západní Evropu

Údaje časopisu Global Mobile za třetí loňské čtvrtletí ukázaly, že na špici střední a východní Evropy je Slovinsko s více než 80 mobilními telefony na 100 obyvatel. Hned za ním je Česko s necelými 80 procenty a až za ním je průměr západní Evropy. Maďarsko jako východoevropská trojka má již jen asi 60 mobilních přístrojů na 100 lidí.

Pozoruhodné je tempo přibývání nových uživatelů mobilních telefonů, které zdaleka předstihuje loňských sedm procent v západní Evropě. Česká republika se mohla pochlubit ve třetím čtvrtletí minulého roku meziročním růstem počtu uživatelů o 37 procent, Maďarsko o 48 procent a nejnasycenější Slovinsko ještě o 14 procent.

Nejrychleji roste počet uživatelů mobilů v Rusku, Albánii a Bělorusku, kde přesahuje 100 procent a v Bělorusku dokonce 200 procent za rok. V Rusku je však penetrace mobilních telefonů kvůli velkému počtu obyvatel a koncentraci předplatitelů mobilů kolem velkých měst jen desetiprocentní. Zato v Moskvě stupeň nasycení trhu dosahuje asi 50 procent, což je zhruba stejně jako v USA.

NOVINKY.CZ

obsah | Česká republika