Do boje o Hrad vstoupil další kandidát

Do boje o prezidentské křeslo včera vstoupil třetí kandidát - senátorka Jaroslava Moserová. A dramaticky tak snížila šance, že bude v pátek zvolen nový český prezident. Přes hektická politická jednání totiž ani Miloš Zeman či Václav Klaus, ani ona stále nemají dostatečnou podporu pro vítězství. Moserová (zvolená za ODA) však sebere oběma svým o mnoho silnějším soupeřům důležité hlasy lidovců a unionistů. V Senátu by mohla získat v krajním případě až 36 hlasů, a vyřadit tak v prvním kole Václava Klause.

"Pro mě je nominace Jaroslavy Moserové, kolegyně, které si nesmírně vážím, signálem, že určití lidé nechtějí zvolit nikoho. Je pravděpodobné, že odebere hlasy Václavu Klausovi a druhá volba může být zmařena," řekl včera například šéf ODS Mirek Topolánek. Přesto se včera rozjela žhavá prezidentská kampaň všech kandidátů. Miloš Zeman kvůli shánění podpory přijel ze své chalupy na Vysočině. J eho kandidaturu podpořilo 56 ze 70 poslanců sociální demokracie. Předseda ČSSD Vladimír Špidla však mezi nimi nebyl. Zeman včera ve vypůjčené kanceláři v Poslanecké sněmovně přes hodinu a půl jednal s předsedou lidovců Cyrilem Svobodou a další hodinu se šéfem komunistů Miroslavem Grebeníčkem. Ani jeden z nich nechtěl prozradit, na čem se dohodli. Navštívil také poslanecký klub Unie svobody, kam včera zamířil i jeho soupeř Václav Klaus.

"Počítám s hlasy jednotlivých osobností, které zastávají názor, že prezidentem má být ten, jehož názory jsou zřetelné. Páteční volba ukáže, kolik je v parlamentu osobností," řekl včera ve sněmovně Zeman. Zatím není zcela jasné, co se stane, pokud nebude ani páteční volba prezidenta úspěšná. Unionisté a ODS chtějí okamžitě zavést přímou volbu hlavy státu. Sami politici odhadují, že by změna ústavy trvala asi do podzimu. Do té doby by si prezidentské pravomoci rozdělili premiér Vladimír Špidla a šéf sněmovny Lubomír Zaorálek. Část lidovců a ČSSD však chce pokračovat v parlamentní volbě a najít společného vládního kandidáta, který by měl velkou šanci vyhrát.

Moserová i Zeman podali oficiální přihlášku do prezidentské soutěže včera, v poslední den, kdy bylo možné někoho nominovat. Václav Klaus je navržen už několik dní. Pod Zemanovu kandidaturu se podepsalo 56 sociálnědemokratických poslanců. To je o šest méně, než měl v první volbě kandidát ČSSD Jaroslav Bureš. Zemana však na rozdíl od Bureše nominovalo i všech jedenáct senátorů ČSSD. Moserovou včera navrhlo deset lidoveckých a pět unionistických poslanců.

Vedení KSČM se včera rozhodlo, že až ve čtvrtek oznámí, koho jejich 44 poslanců a senátorů nakonec podpoří. Podle informací MF DNES dá většina z nich hlas Zemanovi a nejvýš několik jednotlivců bude hlasovat pro Klause. Získat hlasy lidovců a unionistů bude pro Klause i Zemana nesmírně obtížné. Zástupci obou stran už několik dní říkají, že nepodpoří ani jednoho z nich. Vyjednavači ČSSD neoficiálně uvádějí, že dostali příslib dvanácti lidoveckých hlasů pro Zemana. Někteří unionisté zase chtějí hlasovat pro Klause. Zbylí zákonodárci z obou stran jsou rozhodnuti prosazovat senátorku Moserovou. Podle všech propočtů by tak ani na druhý pokus parlament prezidenta nezvolil.

JAN KUBITA, LUKÁŠ DOLANSKÝ, MF DNES

obsah | Česká republika