Zemřel Adolf Müller, zakladatel exilového Indexu

Zakladatel exilového nakladatelství Index Adolf Müller zemřel v úterý v Praze po vážné nemoci ve věku 72 let. Müller odešel v roce 1968 do Spolkové republiky Německo a do poloviny 90. let přednášel politologii na německých univerzitách. Od počátku 70. do počátku 90. let vydalo nakladatelství Index sídlící v Kolíně nad Rýnem na stovku knižních titulů zakázaných českých autorů či tvůrců žijících v emigraci. "Vedle kanadského Sixty Eight Publishers manželů Škvoreckých byl pro mě Index jedním z těch velkých důležitých exilových nakladatelství, kterým se podařilo zmapovat většinu toho, co se tady vydávalo samizdatově," říká spisovatelka Eva Kantůrková, jíž v Indexu vyšlo několik titulů včetně prózy Přítelkyně z domu smutku. "Byla to velká radost i starost. Člověk byl rád, že mu tam vydávají knížku, a současně se musel bát - bylo to trestné." Ostatně právě kolínské vydání rozhovorů se signatářkami Charty 77 Sešly jsme se v této knize, k němuž vymyslel Adolf Müller název, vedlo k autorčině zatčení a pobytu v Ruzyni.

"Nevím, jestli mohu mluvit o přátelství - byl mi vzdálený geograficky i v názorech, byl to ovšem nesmírně obětavý člověk, který uměl riskovat pro to, co považoval za správné. Já jsem si ho velmi vážila," říká o Müllerovi spisovatelka. V Indexu vyšly také tituly Václava Havla, Pavla Kohouta, Ludvíka Vaculíka, Jiřího Gruši, Jaroslava Seiferta, Jana Procházky, Oty Filipa, Lenky Procházkové, Jana Trefulky a dalších.

Müller svou edici pravidelně představoval na knižním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem a podílel se i na dodávkách těchto knih do tehdejšího Československa. Po listopadu roku 1989 přenechal práva na knihy vydané v Indexu českým nakladatelstvím.

V roce 1994 byl vyznamenán Medailí Jiřího z Poděbrad. Převzal ji v pražském Karolinu spolu s Františkem Janouchem či Jiřím Pelikánem. Nadace Jiřího z Poděbrad pro evropskou spolupráci tak ocenila jeho činnost "pro blaho Československa" a jeho příspěvek "k rozvíjení plodných vazeb mezi demokratickými silami československé společnosti a ostatní Evropy v dobách nesvobody". V roce 1999 mu prezident Václav Havel udělil Medaili Za zásluhy. Adolf Müller se z exilu vrátil natrvalo do České republiky před osmi týdny.

(aho),MF DNES

obsah | Česká republika