Z Národního muzea upadly kusy soch

Národního muzea na Václavském náměstí včera dopoledne odpadlo několik kusů sochařské výzdoby, které spadly přímo před vchod do budovy. Nikdo naštěstí nebyl zraněn, ale muzeum raději budou uzavřelo. Zavřená zůstane nejméně do čtvrtečního odpoledne.

Vedení muzea na havarijní stav své hlavní budovy upozorňuje již léta. V květnu bylo z průčelí budovy sneseno rozměrné sousoší Géniů, které sice bylo do té doby zabezpečeno pletivem, ale přesto hrozilo odlamování jeho částí.

"Doufám, že okolnostmi vynucená akce upoutá pozornost kompetentních lidí, aby generální oprava, jejíž náklady jsou odhadnuty na 4,5 miliardy korun, konečně mohla začít," řekl tehdy Lukeš. Muzeum volá po rekonstrukci i výstavou různých věcí, které z budovy odpadly - úlomky zdiva a sochařské výzdoby, zlacené dekorace z měděného plechu stržené ze střech větrem, rozpadající se kusy břidlice z krytiny, zničená okna a demontovaná původní kování.

Dnes se před vchod zřítily části říms a sochařské výzdoby tympanonu. Do čtvrtka budou odborníci poničená místa zkoumat a průčelí zajistí sítí. "Zároveň bude postaveno na průčelí budovy bezpečností lešení, tak, aby Národní muzeum nemuselo být trvale pro veřejnost uzavřeno a přitom byla zajištěna bezpečnost jeho návštěvníků," uvedl Pohl.

"Pevně doufáme, že prostředky schválené na generální opravu budovy budou též co nejdříve uvolněny, aby tato alarmující situace mohla být řešena komplexně a definitivně a nejen nouzovými opatřeními," doplnil.

Peníze na opravu Národního muzea, Národní knihovny a dalších objektů bude možné čerpat z prostředků Fondu národního majetku podle novely zákona o zrušení tohoto fondu. Původně měla poslanecká novela zajistit dvě miliardy korun na rekonstrukci Národní knihovny a Národního muzea; sněmovna ale nakonec přijala verzi, kde chybí konkrétní částka a okruh kulturních památek je definován mnohem obecněji. V této podobě novelu podepsal počátkem května prezident.

ČTK, LIDOVKY.CZ

obsah | Česká republika