Prahou projeli nazí cyklisté

Desítka nahých nebo jen velmi málo oblečených cyklistů dnes projížděla Prahou, aby protestovala proti závislosti světa na ropě a zvyšujícímu se počtu vyrobených automobilů. Neobvyklý peloton provázel velký zájem kolemjdoucích.

Jezdci vyrazili v 11:00 od Sovových mlýnů na Kampě, na své trase projeli například Národní třídou, Václavským a Staroměstským náměstím a přes náměstí Jana Palacha se vrátili zpět na místo, kde jízdu zahájili. "Nevěděli jsem jinou možnost, jak vyburcovat veřejnost, aby se o tomto tématu začalo hovořit," řekl jeden z organizátorů jízdy Filip Novotný.

Spodní prádlo úplně odložili jen tři cyklisté, zbytek si jej ponechal, aby zakryl nejintimnější partie. Těla si ještě před jízdou nechali pomalovat rozličnými barvami. Svá kola ozdobili spoře odění jezdci transparenty.

"Cyklistou v ulicích Prahy? Zranitelný přesně jak nahý!", hlásal například jeden z nich. Nikdy neškodí připomenout témata, jako jsou ekologické problémy, cyklistika či závislost na ropném průmyslu, míní jeho autor, který si ale nepřál být jmenován. "Nahota mi nevadí, v případě že to má nějaký účel," řekl. Akci pojímá i jako oslavu lidského těla, které považuje za dokonalý výtvor přírody. "Zvláště ve srovnání s nedokonalou technikou," dodal.

Jízdy naháčů na kolech začali podle pořadatelů v Kalifornii, kde se konají i několikrát ročně. Od té doby se k akci připojují lidé ve více něž padesáti městech 22 zemí. Praha se k nim letos přiřadila poprvé. Podle pořadatelů jde o velice jemnou formu protestu, která se obejde bez výtržností i plamenných projevů. Když se situací nezlepší, hodlají cyklisté vydat se do ulic za rok znovu.

LIDOVKY

obsah | Česká republika