Nejstarší kůň Převalského slaví narozeniny v Praze

Pražská zoo oslaví příští v úterý 34. narozeniny klisny Cilky, nejstaršího koně Převalského na světě. Cilka se narodila 21. března 1972, v mezinárodní plemenné knize je zapsána pod číslem 511. Běžně se koně převalského dožívají zhruba dvaceti let.

Matkou Cilky byla pražská klisna Vesna, otcem slavný hřebec Bars z ukrajinské stanice Askania Nova, potomek poslední klisny odchycené v přírodě. V Praze žil téměř 20 let a za svůj život zplodil 56 potomků. Cilka se za svůj život stala matkou 10 hříbat (4 hřebečků a 6 klisniček), všechny své děti přežila, měla celkem 11 vnoučat.

V současné době tráví zasloužené stáří v odděleném výběhu, protože život ve stádu s mladými klisnami a hřebcem by pro ni byl už příliš náročný.

Na celém světě žije dnes okolo 20 koní Převalského, kterým je přes 30 let. Věk přes 30 let je u divokých koní výjimečný, v přírodě by tak staré zvíře nemohlo přežít. V tvrdých podmínkách asijských stepí a polopouští se dožívají věku kolem 20 let.

Cilka je nejstarším koněm Převalského na světě od 10. února 2006, kdy uhynul o necelé 2 roky starší hřebec Bento v polské Lodži.

Pro všechny, kdo slaví narozeniny také 21. března a přijdou v tento den do pražské zoo, připravila zahrada dárek v podobě roční vstupenky - oslavenci se o ni mohou přihlásit v informační službě u hlavního vstupu.

(mia), iDNES

obsah | Česká republika