Na univerzitě tkají neviditelná vlákna

Jsou tak malá, že je lidské oko vůbec nevidí. Přesto by nanovlákna mohla lidem hodně ulehčit život. Vědcům z liberecké techniky se jako prvním na světě podařilo sestavit stroj, který neviditelná vlákna dokáže ve velkém vyrábět.

Zatím je vědci uměli připravovat jen v laboratořích. Nanovlákna mohou pomoci například lékařům při léčbě popálenin. Zachycují totiž nečistoty a zároveň jsou prodyšná. Vlákna tak fungují podobně jako látka GoreTex, kterou dobře znají sportovci. "Na popáleninu by se dostal porézní materiál, který současně zvenku nepropustí žádné nečistoty či infekci. Postupem času se rozpadne. Je to materiál budoucnosti," vysvětlil Oldřich Jirsák z Katedry netkaných textilií Technické univerzity, která zařízení postavila. "Dosud nikdo takový stroj nepředvedl. Některé firmy mluví o tom, že ho již sestavily, ale ještě ho neukázaly," dodal Jirsák. "Tkaní" nanovláken komplikuje to, že k jejich pozorování je potřeba elektronový mikroskop. Liberecký stroj vyrábí velmi hustou, ale současně mimořádně lehkou látku, která dobře filtruje a izoluje.

Do výzkumu nanotechnologií investují firmy a laboratoře ve světě desítky milionů dolarů. V USA dokonce přijali kvůli nim i zvláštní zákon. V Liberci zvládli vymyslet stroj za pár set tisíc korun. "Pracovali jsme na tom zhruba půldruhého roku," řekl Jirsák. Vědci z univerzity našli i místní firmu, se kterou vyrobí první prototyp a která chce stroje v budoucnu i prodávat. "Necháváme si ho nyní patentovat. Tajemství stroje si přísně střežíme, příští rok ho předvedeme na odborných výstavách," dodal s tím, že univerzita vydělá peníze na licencích. Liberecké zařízení je navíc šetrné k životnímu prostředí, nepoužívá totiž chemická rozpouštědla.

JAN SŮRA

obsah | Česká republika