Největším Čechem je Karel IV.

Národ už má Největšího Čecha. Ve finálovém pořadu veřejnoprávní televize si jím lidé zvolili římského císaře a českého krále Karla IV. Z celkového počtu 256 638 hlasujících ho vybralo 68 713 lidí. Za panovníkem se umístil první československý prezident Tomáš G. Masaryk, třetí skončil první český prezident Václav Havel.

Pro Masaryka hlasovalo páteční večer 55 040 lidí, Havel získal 52 233 hlasů. Za těmito třemi se umístil pedagog a biskup českobratrské církve Jan Amos Komenský.

Pátý byl husitský vojevůdce Jan Žižka, šestý herec, divadelník a spisovatel Jan Werich. Ze sedmého místa se o něco méně mohou radovat příznivci teologa a kazatele Jana Husa. Osmá příčka náleží skladateli Antonínu Dvořákovi.

Na předposledním místě finálové desítky se umístil spisovatel Karel Čapek, desátá skončila jeho kolegyně Božena Němcová.

''Komenský byl horší bruslař než Jágr''

Večerem provázel Marek Eben, který hned na začátku ospravedlňoval pořad a připomněl, že lidé musejí brát soutěž s určitou nadsázkou. "Komenský byl přece horší bruslař a měl špatnou orientaci na modré čáře než Jaromír Jágr," řekl moderátor. Poté měl každý z advokátů osobností 45 vteřin na obhajobu svého "mandanta".

Novinář Andrej Halada tvrdil, že je zde ideální jedenáctka s Járou Cimrmanem v bráně. Všechny ale podle něho přesahuje Čapek svojí lidskostí. Podle skladatele a hudebníka Michaela Kocába zase žije Dvořák ve svém díle dál.

Režisér Igor Chaun s trikolorou na klopě přesvědčoval, že Havlův život je příběhem o odvaze a svobodě. Kněz Tomáš Halík zase tvrdil, že Hus až do smrti stál za výrokem pravda Páně vítězí.

Herec a architekt David Vávra nakonec uspěl s heslem Karla IV. "dobro se vyplatí". Herečka Eva Holubová zase vyzvala diváky, aby četli Komenského. Zdeněk Mahler argumentoval tím, že Masaryk uskutečnil vše, co nabízeli ostatní nominovaní.

Zmateně působila pouze advokátka Boženy Němcové zpěvačka Ivonne Přenosilová. Na její obhajobu řekla: "Ona by se mezi námi v našem babinci cítila dobře." Němcová nakonec obsadila poslední příčku mezi nominovanou desítkou.

Podle spisovatelky Haliny Pawlowské by se Werich celé soutěži jenom smál. Originální byl moderátor a herec Jan Kraus, který si na své soupeře přinesl palcát Jana Žižky.

V průběhu pořadu poté sportovní komentátor Jaromír Bosák zveřejňoval průběžné výsledky. Za každým obhájcem také seděli lidé, kteří s tou či onou osobností sympatizovali. Diskuse a obhajoby se vedly nad čtyřmi vlastnostmi, které si hlasující vybrali. Nejodvážnějším byl podle nich Jan Hus. Vůdcovské kvality projevoval nejlépe Žižka. Nejgeniálnější byl pro lidi Komenský a nejčestnější opět Jan Hus.

iDNES

obsah | Česká republika