Němci pomohou s reformou důchodů

Připravit se především technicky na důchodovou reformu by nám měli pomoci partneři ze Spolkové republiky Německo. Umožní to projekt Phare nazvaný Podpora penzijní reformy, který byl zahájen v září. Na projekt, kterého se zúčastní 25 německých odborníků, kteří v ČR stráví jeden rok, vyčlenila Evropská unie 600 tisíc eur, tedy asi 18 miliónů korun. "Cílem je dosáhnout praktických výsledků, které vy mladí využijete za deset či třicet let. Každý pojištěnec bude mít svůj individuální účet, ve kterém budou všechny důležité informace o jeho důchodových nárocích. Důchod dostanete za 25 až 30 dnů po podání žádosti. K získání těchto informací bude stačit stisknout jedno tlačítko počítače," popisoval výhody, které na nás v budoucnu čekají, vedoucí projektu a zároveň vrchní ředitel Zemské pojišťovny Vestfálsko Wilfred Gleitz na páteční tiskové konferenci.

Cesta k Sociální pojišťovně

Uvedené změny by měly být provedeny v instituci, jež důchody vyplácí, tedy v České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ), která by se časem měla podle představ ministerstva práce a sociálních věcí transformovat v samostatnou Sociální pojišťovnu. Vznik nové instituce, spravující důchody občanů ČR, je však podle ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha podmíněn zajištěním finančních prostředků pro rezervní fond: "Je však potřeba vyřešit otázku alespoň částečného naplnění rezervního fondu. Ten by měl dosahovat částky 40 až 50 miliard korun a z dlouhodobého hlediska až 200 miliard korun, které momentálně nikde nejsou."

Škromach: o získání peněz se jedná

Na dotaz Práva, jak chce Škromach tyto peníze získat, ministr odpověděl: "To je spíše otázka na ministra financí, protože to je resort, který by měl financování zajistit. Ale budeme hledat zdroje v rámci stávajících státních účastí v některých firmách. Může to být privatizace, může to být vložení akcií. Je to momentálně v jednání," uvedl. Podle Škromacha by důchodová reforma u nás mohla být provedena v letech 2005 až 2006. Ministr rovněž potvrdil, že jeho úřad stále počítá s vytvořením zaměstnaneckého penzijního připojištění: "Myslím, že to je otázka konce roku 2004," dodal k časovému harmonogramu.

Změny si podle Škromacha vyžádá i současný systém penzijního připojištění se státním příspěvkem: "Bude potřeba vyhodnotit například souběh státního příspěvku a daňových úlev, který není v zahraničí obvyklý. Protože v podstatě obojí je příspěvek státu. I vzhledem k zaměstnaneckému připojištění, které by nemělo státní příspěvek, ale pouze daňové zvýhodnění, bude potřeba ty systémy vyrovnat, aby byly skutečně konkurenceschopné. Aby jeden nebo druhý nebyl zvýhodněn na úkor toho druhého," řekl. Ministr dále uvedl, že je zapotřebí, "aby se penzijní fondy více činily", aby výnosy vkladů střadatelů byly proti současnosti výraznější. "Možná že by se mohlo uvažovat i o snížení režijních nákladů fondů, protože to vypadá, že tyto náklady jsou poměrně vysoké," dodal Škromach.

HANA KADEČKOVÁ

obsah | Česká republika