Poslední místopředsedkyní sněmovny Němcová

Seriál voleb do funkcí ve sněmovně končí. Poslanci se zbavili nedodělků, když na pátý pokus zvolili Miroslavu Němcovou z ODS na poslední, šestý místopředsednický post. Největší opoziční strana bodovala ještě jednou. To když se hlasovalo o šéfech všech třinácti výborů. Očekávalo se, že Jan Vidím z ODS, kterého sněmovna měla potvrdit ve funkci šéfa výboru pro obranu a bezpečnost, neprojde. Ale prošel.

Pro kandidátku ODS tentokrát hlasovalo 132 poslanců. Při čtyřech předchozích pokusech získala kolem šedesáti hlasů.

Před volbou panoval v parlamentních kuloárech optimismus. Zástupci různých stran, včetně ODS a ČSSD, dávali najevo, že tentokrát už Němcová zvolena bude. Předchozí zdráhání bylo přičítáno politickému soupeření o křesla ve vedení sněmovny. Někteří poslanci navíc tvrdili, že problémy se zvolením Němcové pramení ze snahy některých zástupců vládních stran demonstrovat před ODS sílu.

Němcová ihned po zvolení zaujala místo v čele jednacího sálu, které je vyhrazeno pro předsedu sněmovny a jeho zástupce. Spolu s ní se tam posadil i další místopředseda za ODS Ivan Langer. Byl zvolen sice už v úterý, avšak mezi místopředsedy si nechtěl sednout do chvíle, než bude zvolena i Němcová.

V čele sněmovního jednacího sálu tak teď sedí předseda dolní komory Lubomír Zaorálek (ČSSD). Po jeho levici usedá Jitka Kupčová z ČSSD a po její levici komunista Vojtěch Filip. Zbývající čtyři místopředsedové sedí po Zaorálkově pravici - nejblíže lidovec Jan Kasal, vpravo od něj unionistka Hana Marvanová, vedle ní Němcová a na konci Langer.

Němcová před zvolením žádnou vysokou parlamentní funkci nezastávala. Ve sněmovně pracovala už v předchozích čtyřech letech, kdy se věnovala hlavně rozpočtovým a kulturním záležitostem. V bývalé stínové vládě ODS byla ministryní kultury. Stejně jako ostatní místopředsedové dolní komory bude mít i Němcová nárok na parlamentní služební auto s řidičem a další služební vůz, který bude moci řídit sama. Bude mít vlastní kancelář. Její pracovní náplní bude mimo jiné řízení sněmovních schůzí.

Poslanci nečekaně hladce potvrdili ve funkci všechny předsedy sněmovních odborných výborů. Problémy se čekaly hlavně při hlasování o předsedovi klíčového branného a bezpečnostního výboru Janu Vidímovi z ODS. Do čela výboru se totiž dostal až na počtvrté a vůbec nejtěsnějším poměrem hlasů.

Organizační výbor řídí automaticky předseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD), Výbor pro veřejnou správu, regonální rozvoj a životní prostředí Radko Martínek (ČSSD), Hospodářský Josef Hojdar (ČSSD), Zemědělský Ladislav Skopal (ČSSD), Zahraniční Valdimír Laštůvka (ČSSD), Výbor pro sociální politiku a zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD), Volební Miroslav Beneš (ODS), Školský a kulturní Walter Bartoš (ODS), Mandátový a imunitní Eva Dundáčková (ODS), Branný a bezpečnostní Jan Vidím (ODS), Rozpočtový Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), Ústavně-právní Miloslav Výborný (KDU-ČSL), Pro evropskou integraci Pavel Svoboda (Unie svobody) a Petiční Zuzka Rujbrová (KSČM).

iDnes

obsah | Česká republika