Unionisté si do čela zvolili Němce

Nejmenší vládní strana US-DEU si na republikovém shromáždění v Hradci Králové v neděli zvolila nového předsedu. Stranu, která v průzkumech veřejného mínění nedosahuje pětiprocentní hranice pro vstup do Sněmovny, povede ministr pro místní rozvoj Pavel Němec, který v souboji o post šéfa unionistů porazil poslance Svatopluka Karáska až ve druhém kole.

V první kole tajné volby vypadl Karel Kühnl. Pavel Němec pak ve druhém získal podporu 102 ze 189 přítomných delegátů. Jeho protikandidát evangelický duchovní a poslanec Karásek, který až letos vstoupil do unie, získal 75 hlasů.

Němec v čele strany vystřídal vicepremiéra Petra Mareše, který US-DEU vedl o ledna 2003. Mareš rezignaci na post předsedy oznámil po debaklu v evropských volbách.

Karásek a Kühnl se poté střetli o post prvního místopředsedy. Pravou rukou Němce byl nakonec zvolen Kühnl.


JUDr. Pavel Němec

ministr pro místní rozvoj

Narodil se 20. 7. 1971 v Praze. Po absolvování gymnázia v Táboře a Právnické fakulty University Karlovy v Praze působil jako právník a podnikatel. Od roku 1998 poslanec Parlamentu ČR, kde zastával funkci místopředsedy mandátového a imunitního výboru. Dále byl členem ústavně právního výboru, podvýboru pro dopravu a členem stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu BIS. Je členem strany Unie svobody - Demokratické unie, kde zastává funkci předsedy krajského výboru Středočeského kraje. Mezi jeho záliby patří létání, motorismus a lyžování.

NOVINKY

obsah | Česká republika