Česko se může stát nemocnicí Evropy

Zájem cizinců o služby zdejších soukromých zdravotnických zařízení výrazně roste. Kvalitní a přitom proti západním zemím levná lékařská péče může údajně udělat z Česka vyhledávaný cíl takzvané zdravotnické turistiky.

České soukromé kliniky a ordinace začínají krátce před vstupem Česka do EU představovat vážnou konkurenční hrozbu pro podobná zdravotnická zařízení v západní Evropě. Tisíce Rakušanů, Němců a další cizinců totiž už dnes zjistily, že takzvaná nadstandardní lékařská péče je v Česku v mnoha případech stejně kvalitní jako na Západě, ale přitom mnohokrát levnější.

Po rozšíření EU navíc čeští soukromí lékaři počítají s ještě větším nárůstem zájmu o jejich služby ze strany cizinců.

"Už dnes k nám jezdí za ošetřením cizinci z celého světa, zejména ale lidé ze sousedního Rakouska a Německa. A vstup Česka do unie navíc udělá v zahraničí českým lékařům ještě další neplacenou reklamu," tvrdí lékař českobudějovické soukromé oční kliniky VidiMed Michael Tříska.

Črtyřikrát levněji než v Rakousku

Mnoho cizinců se totiž podle něj domnívá, že když v zemi budou platit stejné normy ve zdravotnictví jako jinde v EU, nemusejí se ošetření a lékařských zákroků v Česku nijak obávat. "Oni už se ale nebojí ani dnes. Když si dá někdo v cizině operovat oči, musí mít přitom ke zdejším lékařům opravdu důvěru," řekl Tříska. A právě o laserové oční operace je přitom podle něj mezi cizinci největší zájem. "Takový zákrok totiž u nás vyjde až čtyřikrát levněji než třeba v Rakousku," uvedl lékař. Naprosto stejné zkušenosti mají přitom i další soukromí lékaři na jihu Čech.

Zahraniční pacienti vyhledávají jak služby očních klinik, tak třeba plastických chirurgů, odborníků na léčení ženské a mužské neplodnosti či stomatologů. A některé cizinky jezdí do Česka i rodit děti. "Nikde v zahraničí neinzerujeme a přitom nám zahraniční klientela neustále přibývá," řekl LN primář soukromé porodnické kliniky Natali v Táboře Petr Vošta. Souhlasí přitom s názorem, že vstup Česka do EU zájem cizinců ještě rapidně zvýší. Za takzvané nadstandardní prorodnické služby by totiž Rakušané doma zaplatili mnohonásobně víc.

Ordinace u hranic

V Jihočeském kraji, sousedícím právě s Rakouskem a Německem, přitom "kouzlo" zahraniční klientely objevili nejprve zubaři. Nejen přímo u hranic, ale i ve vnitrozemí tak vyrostly desítky zubních ordinací, specializovaných právě na cizince. Už v roce 1990 si například otevřel svou praxi v Dolním Dvořišti přímo na rakouských hranicích Čechorakušan Václav Bruna. Zuby sice ošetřuje v Česku a s českým personálem, pacienti k němu ale docházejí z Rakouska.

Také zástupci České lékařské komory (ČLK) přitom připouštějí, že se Česko vzhledem ke kvalitě a zároveň příznivé ceně placených zdravotnických služeb může minimálně v příštích několika letech stát takzvanou nemocnicí Evropy. "Já bych se takového označení republiky vůbec nebál. Zahraniční klientela prostě objevila, že u nás pracuje mnoho stejně dobrých nebo ještě lepších lékařů než v jejich domovské zemi," řekl LN mluvčí ČLK Michal Sojka. U takzvané nadstardandní a pacienty plně hrazené zdravotnické péče je podle něj nárůst zájmu cizinců už dnes enormní a po vstupu republiky do EU ještě nepochybně poroste.

MAREK KERLES

obsah | Česká republika