Kateřina Neumannová poprvé vyhrála doma

Kateřina Neumannová poprvé vyhrála závod Světového poháru na domácí půdě. Na trati 10 kilometrů volnou technikou porazila k radosti davu fanoušků kolem trati o 7,7 vteřiny Marit Björgenovou z Norska, třetí doběhla Ruska Julia Čepalovová. Mezi muži se z českých reprezentantů v Závod v Novém Městě na Moravě vedlo nejlépe Jiřímu Magálovi, který doběhl čtrnáctý.

V cíli padla Neumannová vyčerpáním do chladného sněhu, ale brzy se zvedla, aby mohla sledovat soupeřky. Když přijížděla do cíle poslední startující Björgenová, tak už mohla mít ruce s lyžemi nad hlavou na znamení radosti: Neumannová vyhrála poprvé v Novém Městě a potřinácté v kariéře závod Světového poháru.

"Sice jsem předtím vyhrála už dvanáct svěťáků, ale doma je to něco speciálního," řekla Neumannová v cíli. Měla skvěle připravené lyže, za což děkovala servismanům a celému realizačnímu týmu. "A hlavně fanouškům, kteří mi strašně pomohli v tom posledním kole, které se jelo na morálku," uvedla jednatřicetiletá Neumannová.

Stupňované tempo

Neumannová se do svého možná úplně posledního startu na Zlaté lyži rozjela technicky perfektním stylem. V průběhu jízdy přestalo drobně sněžit a česká favoritka se po dvou kilometrech zařadila na šesté místo s minimálním odstupem osmi vteřin za vedoucí Claudii Künzelovou z Německa.

O pět kilometrů dále už stadion poprvé vybuchl nadšením, protože čtyřnásobná olympijská medailistka měla nejrychlejší mezičas. Neumannová jela první s náskokem 6,5 vteřiny před Čepalovovou. Do cíle finišovala evidentně vyčerpaná, ale stále z její jízdy vyzařovala jiskra a odhodlání vyhrát. Vedoucí žena SP Björgenová už nedokázala Češku překonat.

Neumannová se díky výhře posunula z pátého na třetí místo celkového pořadí SP. Žádná další Češka se do bodované třicítky nevešla. Kamila Rajdlová dojela šestatřicátá s více než dvouminutovou ztrátou.

Patnáct kilometrů volně vyhrál Francouz Vittoz

Vincent Vittoz vyhrál potřetí v kariéře závod Světového poháru. Francouzský běžec na lyžích dnes na trati 15 kilometrů volnou technikou v Novém Městě na Moravě porazil o 4,4 vteřiny Rakušana Christiana Hoffmanna, třetí skončil Němec Tobias Angerer.

Nejlepší z českých reprezentantů Jiří Magál obsadil čtrnáctou příčku. Mohl se vejít i do desítky, ale v prvním kole si zapíchl hůlku do boty a po pádu ztratil deset vteřin. "Dal bych si přes tlamu. Jsem naštvanej a je to škoda," zlobil se na sebe po svém třetím nejlepším výsledku v SP.

Vittoz označil podmínky na trati za velmi složité. "Sníh nebyl ideální, byla to dřina," řekl druhým muž pořadí SP. Závod se vůbec nepovedl prvnímu v pořadí SP Axelu Teichmannovi, který dojel čtyřiadvacátý. "Bylo to hrozné, ale tragédii z toho nedělám. Mistrovství světa je ještě daleko," řekl Němec.

Bauer triumf nezopakoval

Na bodované příčky se v distančním závodě skoro po dvou letech vešel Martin Koukal. Získal jeden bod za třicáté místo. "Ve druhém a třetím kole jsem měl krizi a fanoušci mi moc pomohli," řekl Koukal České televizi, ale spokojen nebyl. "Neulítl jsem ani nahoru, ani dolů," řekl Koukal. Český běžec vyhrál souboj o poslední bodované místo o tři vteřiny před reprezentačním kolegou Petrem Michlem.

Zklamáním skončil závod pro Lukáše Bauera. Předloňský vítěz Zlaté lyže byl klasifikován až čtyřicátý. "Bylo to velké trápení," řekl Bauer v cíli. Při rozjíždění se prý cítil dobře, ale jakmile vyrazil do závod, nemohl se rozjet. "A nerozjel jsem se až do konce," dodal.

V neděli pokračuje Světový pohár v Novém Městě na Moravě sprinty mužů a žen na 1,2 km volným způsobem.

Výsledky: Ženy (10 km volně): 1. Neumannová (ČR) 26:43,8 min., 2. Björgenová (Nor.) -7,7, 3. Čepalovová (Rus.) -13,6, 4. Ševčenková (Ukr.) -15,9, 5. Pedersenová (Nor.) -20,2, 6. Valbusaová (It.) -27,0, 7. Šmigunová (Est.) -31,3, 8. Steiraová (Nor.) -38,4, 9. Künzelová (Něm.) - 39,4, 10. Lassilaová (Fin.) -44,3, ...36. Rajdlová -2:08,1, 54. Nývltová -3:49,1, 55. Markelová -4:13,0, 56. Chrástková (všichni ČR) -5:04,3.

Průběžné pořadí SP (po 10 závodech): 1. Björgenová 790, 2. Šmigunová 516, 3. Neumannová 407, 4. Pedersenová 389, 5. Künzelová 356, 5. 6. Baranovová (Rus.) 288, ...77. Rajdlová (ČR) 2.

LIDOVKY

obsah | Česká republika