Němcovou potopili i koaliční poslanci

Kandidátka ODS na předsedkyni Sněmovny Miroslava Němcová podle informací Práva neprošla ani ve druhém kole tajné volby. Stejně jako v prvním kole se pro ni vyslovilo 98 poslanců. Nová Sněmovna tak zůstává i po čtvrtku bez předsedy.

Němcová ke svému zvolení potřebovala v prvním kole nejméně 101 poslaneckých hlasů, ve druhém kole jí pak stačila stovka, protože nemocného poslance ODS Miloše Pateru vypároval poslanec ČSSD Miloslav Vlček.

V prvním kole dostala Němcová 98 hlasů

Výsledek prvního kola tajné volby oznámila volební komise po 15. hodině. Z celkového počtu 126 odevzdaných lístků neslo 98 zakroužkované jméno Miroslavy Němcové. Jeden byl nevyplněný a 27 poslanců kandidátku ODS přeškrtlo.

To by mohlo znamenat, že proti zvolení Němcové se vyslovil i jeden ze zástupců koalice ODS, lidovců a zelených. Neodevzdaných lístků totiž bylo 74, tedy přesně počet poslanců ČSSD. Komunistických poslanců, kteří už dříve oznámili, že Němcovou odmítnou, je pouze 26. Hlasů proti Němcové bylo ale o jeden víc. Další koaliční poslanec zřejmě svůj lístek nevyplnil.

Ani druhé kolo nerozhodlo

Ke zvolení předsedkyně Sněmovny nevedlo ani druhé kolo tajné volby, ve kterém Němcová získala stejně jako v kole prvním 98 hlasů. Hlasování se už nezúčastnil poslanec ODS Miloš Patera, jehož nepřítomnost vypároval poslanec ČSSD Miloslav Vlček. Ani tak ale Němcová na křeslo předsedkyně Sněmovny nedosáhla. Počet hlasů proti byl tentokrát 26, což odpovídá počtu poslanců KSČM. Opět se však v urně objevil jeden neplatný lístek, který tam pravděpodobně vhodil některý z poslanců koalice. Za této situace se do deseti dnů musí uskutečnit nová volba.

ČSSD prosazuje Zaorálka

O křeslo předsedy Sněmovny usilují také sociální demokraté, kteří by do této funkce rádi znovu zvolili Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Předseda dolní komory má totiž ústavní pravomoc navrhnout potenciálního premiéra, který se do třetice pokusí o sestavení vlády v případě, že selžou předchozí dva pokusy výhradně z pověření prezidenta republiky. Předpokládá se, že by Zaorálek v takovém případě pověřil sestavením vlády předsedu ČSSD Jiřího Paroubka.

ČSSD však Zaorálka odmítá nominovat do "divoké volby" a chce mít pro jeho zvolení předem zajištěnou dohodu. ODS podmiňuje Zaorálkovo zvolení slibem podpory koaliční vládě.

Přehled minulých voleb předsedů Sněmovny:

1992

Předsedou tehdejší České národní rady byl ve druhém kole zvolen Milan Uhde (ODS), když získal 99 ze 185 odevzdaných hlasů. Uhde kandidoval jako jediný, v prvním kole mu ke zvolení scházelo deset hlasů.

1996

Předsedou Sněmovny byl v prvním kole zvolen Miloš Zeman (ČSSD), když získal 103 ze 187 odevzdaných hlasů. Jediný protikandidát, republikánský poslanec Jan Vik, dostal 27 hlasů.

1998

V prvním kole byl předsedou Sněmovny zvolen Václav Klaus (ODS), který obdržel 137 ze 198 odevzdaných hlasovacích lístků. Klausovým jediným protikandidátem byl poslanec Unie svobody Stanislav Volák, pro kterého hlasovalo 37 poslanců.

2002

Lubomír Zaorálek (ČSSD) byl předsedou Sněmovny zvolen až ve druhém kole, kdy získal 101 hlasů, pro jeho protikandidáta Václava Klause hlasovalo 74 poslanců. V prvním kole dostal Zaorálek 99 hlasů, Klaus 76, obou kol se zúčastnilo všech 200 poslanců.

2006

Sněmovna poprvé v historii nezvolila svého předsedu v první volbě. Jediná kandidátka, poslankyně ODS Miroslava Němcová, dostala v obou kolech pouze 98 hlasů. Prvního kola se zúčastnilo 200, druhého pak 198 členů sněmovny.

(nig), (fia), PRÁVO, NOVINKY, ČTK

obsah | Česká republika