Češi dostanou miliardy z Norska

I když případný krach jednání o rozpočtu Evropské unie by mohl pro Českou republiku znamenat ztrátu miliard korun, mohou Češi získat další miliardy od nečlenských států unie.

Norsko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko a Island nejsou sice členy EU, ale unii platí za to, že mají přístup na její volný trh. Na základě dřívějších dohod o Evropském hospodářském prostoru je pak tento příspěvek účelově vyhrazen pro ekonomicky slabší země dnešní bruselské pětadvacítky.

Pro Česko to konkrétně znamená, že může v letech 2004 až 2009 čerpat z těchto prostředků až 111 milionů eur (3,5 miliardy korun). Peníze jsou určeny především na rozvojové projekty v oblasti obnovy kulturního dědictví, zdravotnictví či ochrany životního prostředí.

"Do fondu, jehož prostředky může Česká republika využívat, zatím přispěly Norsko, Lichtenštejnsko a Island. Dohoda mezi EU a Švýcarskem zatím ještě není uzavřena," řekla LN Věra Synovcová z odboru pro zahraniční pomoc ministerstva financí. Je ale podle ní jisté, že také Švýcaři budou v rámci svého poplatku za vstup na volný trh Evropské unie přispívat na rozvojové projekty v Česku. Záleží pouze na tom, za jakých podmínek a v jaké výši.

Rozhodovat bude rychlost a kvalita žádostí

Částka to bude určitě významná, ale nižší, než jakou dnes hradí Norsko," uvedla Synovcová. Norské království jako jedna z nejbohatších evropských zemí totiž za svou účast na volném trhu unie platí ze všech členů Evropského hospodářského prostoru nejvíce. Ze 111 milionů eur určených pro Českou republiku pochází 60 procent právě z norských zdrojů.

Fond s oficiálním názvem EHP/Norsko se může v příštích letech stát doslova záchranou pro mnoho českých památek, stejně jako pro důležité projekty v oblasti zdravotnictví, sociální péče či soudnictví. Bude ale důležité, jak rychle a kvalitně dokážou Češi své žádosti o podporu z prostředků Evropského hospodářského prostoru připravit.

Peníze mohou zachránit dílo slavného fotografa

Připravujeme podpůrný program na záchranu kulturního dědictví v jižních Čechách, modernizaci jeslí, vzdělávacích center, dětských domovů a dalších zařízení. Pro letošní rok bychom mohli z fondu EHP/Norsko získat zhruba 18 milionů korun," řekl LN Jiří Trnka, vedoucí oddělení grantů a projektů na Jihočeském krajském úřadu.

V Českém Krumlově by mohl příspěvek nečlenských států EU pomoci i k záchraně díla slavného šumavského fotografa Josefa Seidla, jehož ateliér město nedávno odkoupilo. "V dobovém ateliéru leží 80 tisíc unikátních fotografických desek s celou historií Šumavy. Protože se jedná o zcela unikátní sbírku i v evropském měřítku, budeme na její nutné zrestaurování žádat o podporu také fond EHP," řekl LN ředitel Českokrumlovského rozvojového fondu Miroslav Reitinger.

iDNES

obsah | Česká republika