ODS vládu soc. dem. a lidovců nepodpoří

Jednou z možných cest, kterou by mohla být sestavena nová vláda, je utvoření dvoubarevného kabinetu ČSSD a KDU-ČSL, který by byl podporován ODS. Tuto možnost nastínil ve svém projevu na zasedání ÚVV první místopředseda sociální demokracie Stanislav Gross. Představitelé opoziční ODS však podporu jakékoli vládě soc. dem. rezolutně odmítají.

Gross, o němž se spekuluje jako o budoucím premiérovi České republiky, v sobotním projevu mluvil o možnosti vlády sociálních demokratů s lidovci za podpory ODS, řekl však, že jeho podmínkou pro jednání o této vládní konfiguraci by byla účast předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska v kabinetu.

Špidlovo odstoupení ODS nepřekvapilo. Právu to řekl její šéf Mirek Topolánek. "Budeme se chtít podílet na takovém řešení, které povede k dřívějším volbám tak, jak jsme už dříve říkali. Takže my jsme na tuto eventualitu byli připraveni." Šéf ODS svolává na neděli grémium. Rezolutně vyloučil, že by ODS byla ochotna tolerovat například menšinovou vládu ČSSD s KDU-ČSL.

Gross premiérem? Pravděpodobné.

Fakt, že by prezident republiky Václav Klaus mohl sestavením nové vlády pověřit právě Grosse, je podle předsedy poslaneckého klubu ODS Vlastimila Tlustého "dost pravděpodobné, ale není to jisté". "My jsme jasně řekli, a nemáme na tom co měnit, že nebudeme podporovat žádnou vládu soc. dem.," řekl Novinkám Tlustý.

"Jsme ochotni jednat pouze o přechodné vládě, která zemi dovede k předčasným volbám," potvrdil postoj ODS pro Novinky místopředseda Petr Nečas. Předčasné volby však pro sociální demokracii podle jejího expředsedy Miloše Zemana budou drtivou prohrou.

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek ještě před rezignací Špidly prohlásil, že by neodmítl jednání o případné nové vládě, kdyby došlo k pádu současného kabinetu a sestavením nové vlády by byl pověřen první místopředseda ČSSD Stanislav Gross. Kalousek zopakoval, že odmítá usednout k jednacímu stolu pouze se zástupci KSČM.


Topolánek: Nevylučujeme účast v dočasné vládě

Šéf ODS Mirek Topolánek v sobotu již krátce hovořil s prezidentem Václavem Klausem o dalším postupu při řešení současné vládní situace. Klaus podle Topolánka jednání odstartuje po oficiální demisi Vladimíra Špidly. V rozhovoru pro Právo a ČTK nevyloučil možnou účast ODS v dočasné vládě za předpokladu, že ta dovede zemi k předčasným volbám.

Jak hodnotíte to, že Stanislav Gross nechce jednoznačně říci, že on nebo jeho strana chce sestavovat novou vládu?

Dost dobře jsem to nepochopil. Spíš mi ale vadilo, že nebyl schopen jednoznačně říci, že ta vláda nebude s tichou či otevřenou podporou komunistů. Podle mě Vladimír Špidla mimo jiné i proto odstoupil z pozice, která se tak často v životě nenabízí, v situaci, kdy úplně nemusel. Byl by vehnán do podobné situace jako Stanislav Gross a budoucnost nám ukáže, jestli nový předseda soc. dem. situaci ustojí, nebo podlehne pokušení to s komunisty ať už otevřeně, nebo skrytě udělat.

Jsou předčasné volby v roce 2005 podmínkou, ze které neustoupíte?

Mluvil jsem o začátku či první polovině toho roku. Když se podíváte na stav věcí veřejných, jak se dlouhodobě, už bohužel sedmý rok, neřeší řada problémů, nemám pocit, že by nová vláda bez mandátu od voličů přišla s nějakým sebevražedným konceptem. Můžeme očekávat spíš populistické kroky, které prohloubí stávající problémy.

A kdyby vás případně ČSSD oslovila s podmínkou, že předčasné volby nebudou?

Neznám vůbec nikoho v naší straně, kdo by s tou myšlenkou koketoval. To by nás voliči měli za blázny.

Kdybyste dostali nabídku vstoupit do vlády všech stran vyjma komunistů, jak byste se k tomu postavil?

Takovou variantu samozřejmě nevylučujeme. Pro nás by to ale znamenalo, že to je přechodná, havarijní vláda, ať úřednická či poloúřednická, ať s naší účastí, nebo bez ní. Musí být ale jasně dán formát, mechanismus a termín předčasných voleb. Jestli situace bude pokračovat, jako se vládlo v uplynulých dvou letech, a ten formát se nepředpokládá moc jiný, tak to opravdu může v roce 2006 znamenat nebývalý nárůst komunistů. A čím ty volby budou dříve, tím je riziko menší.

Kdy se setkáte s prezidentem Václavem Klausem?

V sobotu jsme spolu chviličku hovořili. Domluvili jsme se, že on opravdu bude postupovat velmi standardně. Poté, co Vladimír Špidla podá demisi, povolá si předsedy relevantních demokratických stran a bude situaci řešit a s námi se radit.

Klaus si nepovolá šéfa komunistů Miroslava Grebeníčka?

Neumím to předjímat, ale nemám ten pocit, že by o něm hovořil. Je to ale otázka na pana prezidenta.

(trj), NOVINKY

obsah | Česká republika