Pardubičtí vaří pro Brity energetické pivo

Zelené ovály připomínající pouťový lampion nebo přerostlý meloun - tak vypadá obal na nový druh piva, které začal pardubický pivovar vařit pro anglickou společnost Kenex.

"Jde o nový druh nápoje, který u nás nikdo nevyrábí. My sami jsme zatím vyrobili jen takzvanou nultou várku," říká sládek pivovaru Václav Dítě. Podnik známý pivy Pernštejn a černou devatenáctkou Porter připravil pro Brity během tří měsíců nápoj, který se na první pohled neliší od piva, ale obsahuje jen 0,1 procenta alkoholu, což je méně než podle sládka obsahuje pito. "Nízký obsah alkoholu byl jednou z hlavních podmínek kontraktů," říká Dítě.

Nový nápoj by podle něj mezi českými vyznavači piva zřejmě neuspěl. "Zato je obohacen o ženšen, B-vitaminy a další látky, čímž se řadí mezi povzbuzující energetické nápoje. Je to takové povzbuzující pivo pro řidiče," usmívá se Dítě. Složení neobvyklého nápoje je unikátní stejně jako obaly, do kterých se stáčí. "V útrobách zvláštního obalu je plastikový pytel, do něhož se pod tlakem energetické pivo plní. Má objem třicet litrů," popisuje Dítě.

V Anglii se bude podle něj nápoj prodávat v rychlých občerstveních typu McDonald's nebo u benzinových stanic. Zástupci firmy Kenex do pardubického pivovaru dodali zatím jen jeden stáčecí stroj, další tři mají instalovat příští rok. Pardubický pivovar nyní ročně vyrábí osmdesát tisíc hektolitrů piva, ale jeho kapacita je tři sta tisíc hektolitrů. Roční dodávky nového nápoje na britské ostrovy mají v příštím roce dosáhnout sto tisíc hektolitrů.

PETR MILATA, MF DNES

obsah | Česká republika