VŠE zvolila nového rektora, bude jím statistik Hindls

Novým rektorem pražské Vysoké školy ekonomické bude Richard Hindls, dosavadní děkan fakulty informatiky a statistiky. Zvolil ho Akademický senát VŠE. Ostatní kandidáty porazil Hindls o jediný hlas. V únoru by měl vystřídat ve funkci rektorku Jaroslavu Durčákovou.

Rektora volil jednadvacetičlenný senát, který tvoří zástupci studentů a akademiků. Hindlse zvolili až ve druhém kole, do kterého postoupil s děkanem fakulty národohospodářské Jiřím Schwarzem.

Hindls na VŠE pracuje od poloviny 70. let. Chce hlavně dokončit přechod v hodnocení studentů na mezinárodní kreditní systém zemí EU. Mezi jeho priority patří také obnovení prestiže školy a větší důraz na bádání v ekonomice. Svoji badatelskou činnost zaměřuje na analýzu a prognózu časových řad v ekonomii, národní účetnictví, hospodářskou statistiku a statistické metody v marketingovém výzkumu.

Je členem statistické rady České republiky, poradcem ministerstva školství pro hodnocení výzkumných záměrů a členem edičních týmů několika ekonomických a statistických periodik. Je ženatý, má syna Daniela a dceru Lucii.

Dosavadní rektorka Durčáková funkci zastávala po dvě volební období a byla první ženou, která v čele VŠE stála. "Přeji vám, aby se vám podařilo skloubit emancipaci fakult se zájmy školy jako celku," řekla svému nástupci.

ČTK

obsah | Česká republika