Novu povede muž 'nové generace'

Místo "pana Novy" přichází o dvacet let mladší manažer s pověstí tvrdého vyjednavače Petr Dvořák. Nova vstoupila do nové éry pod vládou PPF. V sobotu už se řediteli nedovoláte. Pořad Volejte řediteli, navždy spojený s Vladimírem Železným, se na obrazovky vrátí až televize najde definitivního šéfa.

A to může trvat do konce roku a možná ještě déle. Pro diváky Novy je to zatím jediná viditelná změna, kterou jim poslední dramatické události v jejich televizi přinesly.

Dokonce i zprávy jim bude tak jako dosud z obrazovky sdělovat Pavel Zuna. Byť už není šéfredaktorem zpravodajství, ale programovým ředitelem. Televize Nova vstoupila do doby "po Železném".

Přichází tvrdý vyjednavač

Změna v čele televize symbolizuje nové časy celé televize. Namísto mediálního mága Železného, který si léta vytvářel obraz "pana Novy", přichází o dvacet let mladší manažer "nové generace".

Petr Dvořák si na publicitu příliš nepotrpí, rozhovory - když už to musí být - nejraději poskytuje elektronickou poštou. Už loni v létě se potvrdilo, že pověst velmi tvrdého vyjednavače, která ho předchází, nelže. Dvořák není jako Železný "politickou figurou", která by odpůrce Novy z řad vládní koalice dráždila každým svým slovem. V rámci struktur PPF je považován za jednoho z nejbližších spolupracovníků majitele celého impéria PPF a nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Dvořák se významně podílel na loňském dramatickém vyjednávání o vstupu PPF do televize - v komplikovaných majetkových poměrech Novy šlo téměř o "nepřátelské převzetí", kterému se Železný a jeho hlavní opora, šéf společnosti MEF Jiří Šmejc velmi bránili. Jenže neúspěšně.

První dáma se nedočkala

Dvořákův - byť údajně pouze dočasný - postup na post kdysi pevně spjatý se Železným je tak jen dovršením zjevně dominantního postavení, které PPF dokázala během devíti měsíců v Nově získat. Libuše Šmuclerová, nová "výkonná ředitelka" (takovou funkci Nova dosud neznala), symbolizuje v novém vedení televize naopak kontinuitu. První dámou Novy je už šest roků a léta se zdálo, že to bude právě ona, kdo jednou Železného vystřídá definitivně.

Šmuclerová je pevně spojena s Jiřím Šmejcem - pro Železného se oba stali klíčovými oporami v době, kdy po rozchodu se CME v roce 1999 začal stavět "novou Novu". Rozdělení rolí mezi Šmuclerovou a Dvořáka odpovídá už zavedeným poměrům v televizi: PPF se stará o finanční stránku, zatímco Šmuclerová se Šmejcem zajišťují běžný denní chod Novy. Program Novy teď bude mít na starosti Pavel Zuna, dosavadní šéfredaktor zpravodajství. Majitelé televize se snaží jeho "přemístění" v rámci televize prezentovat jako povýšení, jisté však je, že přichází v době, kdy vrcholí koaliční kritika "protivládního" zpravodajství Novy.

O Zunově přesunu "vzhůru" se navíc rozhodlo ve velkém chvatu: Zunovi podřízení o něm neměli do včerejška ani potuchy. "Je velmi těžké říkat, jestli mě to překvapilo nebo ne. V každém případě mě to těší. Beru to jako ocenění toho, co jsem v televizi za čtyři roky udělal," prohlásil Zuna. Majitelé Novy tvrdí, že na svém zpravodajství, které považují za objektivní a vyvážené, nehodlají nic měnit. Tomu by napovídal i fakt, že na Zunovu pozici postoupil jeho dosavadní zástupce Martin Ondráček.


Dvořák: Mám funkci jako Železný

Nový "Železný" v televizi Nova se jmenuje Petr Dvořák. V úterý jej majitelé jmenovali ředitelem společnosti CET 21 a svěřili mu pravomoci, které měl nedávno odvolaný šéf.

Znamená vaše jmenování šéfem společnosti CET 21 to, že jste převzal v televizi Nova postavení, které zastával Vladimír Železný?

Akcionáři se dohodli, že na tuto přechodnou dobu převezmu veškeré pravomoci a odpovědnosti týkající se pozice generálního ředitele CET 21, kterou zastával dříve pan Železný.

Jak jsou přesně rozděleny pravomoci mezi vás, Libuši Šmuclerovou a Pavla Zunu?

Moje pozice bude zaměřena na koncepční práci. Ta by se měla týkat zejména plánů a aktivit spojených s dalším rozvojem televize. Paní Šmuclerová bude zajišťovat chod a fungování televize jako celku po manažersko-exekutivní stránce.

V rámci své pozice tak bude nově odpovědná například i za personální politiku a další oblasti spojené s pozicí výkonného ředitele. Pan Zuna se bude zabývat vysíláním televize po programové stránce. Bude tak plně odpovědný za programovou skladbu Novy.

Je Zunovo povýšení určitým ústupkem vládě?

Jmenování pana Zuny na pozici programového ředitele TV Nova je dalším postupem jeho kariéry v televizi Nova, ve které působí od roku 1999. Je to ocenění jeho dosavadní práce pro Novu a další motivací pro něj, jiné důvody to nemá. V pozici šéfa zpravodajství ho nahradí pan Ondráček, jeho dosavadní zástupce. Zpravodajství i nadále bude postaveno na objektivnosti a vyváženosti.

Znamenají současné změny, že se už nehledá nový generální ředitel?

Současné řešení je řešením přechodným. Vlastníci se dohodli, že definitivní řešení o obsazení pozice generálního ředitele Novy by chtěli najít do konce roku.

JINDŘICH ŠÍDLO, MARTIN JAŠMINSKÝ, MF DNES

obsah | Česká republika