Trestní odpovědnost bude již od 14 let

Snížení hranice trestní odpovědnosti z 15 na 14 let, zpřísnění některých trestů a další změny má zavést nový trestní zákoník, který schválili poslanci. Zákon zavádí trest za eutanazii, současně ale nestanoví jeho dolní hranici. Předloha počítá s tím, že tresty za vraždu a další závažné trestné činy budou přísnější. Zavádí i některé nové trestné činy.

Eutanázie bude novým trestným činem

Pokud uspěje i v Senátu a podepíše jej prezident, začne nový kodex platit na začátku roku 2007. Pro zákoník hlasovalo 106 ze 185 přítomných poslanců. Podpořila ho ČSSD, US-DEU a většina občanských demokratů. Lidovci se postavili proti. Nepřijatelné pro ně bylo, aby se usmrcení nemocné osoby vymezilo jako zvláštní trestný čin. Podle nich jde o první krok k uzákonění eutanazie, protože není stanovena spodní hranice trestu.

Snížení trestní odpovědnosti naopak lidovci podpořili. Pro byla i většina poslanců ODS, ČSSD, US-DEU a jednotlivci z KSČM. Komunisté však zákoník jako celek odmítli. Vadilo jim, že má být trestné popírání komunistických zločinů. Kodex se zmiňuje o komunistické a nacistické genocidě mezi příklady zločinů, které nelze beztrestně schvalovat.

Nový zákoník by měl nahradit dosavadní více než 40 let starou normu. Za vraždu má hrozit až třicetileté vězení - to je o pět let více než teď - či jako dosud doživotí. Vyšší mají být tresty za mravní ohrožování mládeže. Zákon má omezit provozování prostituce v okolí škol a míst pro děti.

Nová norma by také měla umožnit umísťování sexuálních delikventů do detenčních ústavů. Soudci by se nyní měli lépe vypořádat s novými typy kriminality. Trestat by nově bylo možné například zákroky směřující ke klonování lidí, sexuální obtěžování či neposkytnutí pomoci oběti dopravní nehody.

Přísnější tresty za vraždu

Trestné má být také zveřejnění nahrávek, které byly tajně pořízeny skrytou kamerou. Kritici tohoto návrhu se domnívají, že by to výrazně omezilo média při investigativních reportážích.

Kodex počítá i s postihy pro "hackery", tedy lidi, kteří se nelegálně nabourají do počítačovému systému. Práci vědců, kryptoanalytiků a bezpečnostních pracovníků by však tento paragraf ohrozit neměl. Rozšiřuje se i seznam rasově motivovaných činů. Trestné má například být, když někdo odmítne v restauraci obsloužit hosta z rasových důvodů.

Zákoník také rozlišuje drogy na "měkké" a "tvrdé". Novým druhem trestu má být domácí vězení. Soudy jej budou moci využít u méně závažných činů, kde hrozí maximálně tříleté vězení.

LIDOVKY

obsah | Česká republika