Oběti okupace z roku 1968 dostanou až 150 tisíc

Poslanci v úterý schválili návrh zákona, který určuje výši odškodnění obětem okupace Československa z roku 1968. Nárok na finanční odškodnění budou mít i pozůstalí. Jednorázově by jim tak stát podle míry postižení měl vyplatit od 30 do 150 tisíc korun.

Schválený návhr zákona poslanců ODS nyní míří k prezidentovi. Poslanci v úterý odmítli pozměňovací návrh senátorů, kteří například chtěli, aby lidé, kteří budou mít na odškodnění nárok, byli osvobozeni od správních, ale i dalších poplatků. Senát chtěl rovněž, aby vláda vyzvala nástupnické státy pěti socialistických zemí, které se na okupaci v roce 1968 podílely, aby na odškodnění finančně spolupracovaly. Stejný požadavek směřoval i na adresu právního nástupce KSČ.

Nový zákon ale obětem okupace nebrání v tom, aby se dalšího odškodnění domáhaly u jiných zemí. Nárok na odškodnění 150 000 korun by měli mít děti, manželé a manželky či rodiče lidí, které okupační vojáci usmrtili mezi 20. srpnem 1968 a 27. červnem 1991. Jde o data zahájení okupace a odchodu posledního sovětského vojáka z bývalého Československa.

Nárok na odškodnění 70 000 korun mají mít lidé, které okupační vojáci mezi 20. srpnem 1968 a 27. červnem 1991 zranili a znásilnili a toto zranění či znásilnění u nich zanechalo trvalé následky. Kdyby oběti zemřely, dostaly by odškodnění jejich děti, manželé a manželky, případně rodiče.

V ostatních případech by oběti okupace, případně pozůstalí po nich měli nárok na 30 000 korun. Lidé by o odškodnění museli písemně požádat ministerstvo vnitra, jež by o poskytnutí finančního odškodnění rozhodovalo a vyplácelo ho. Podmínkou pro jeho uplatnění by bylo české občanství. O odškodnění by museli požádat nejpozději do konce příštího roku.

(r)

obsah | Česká republika