Legrace s lidoopy překvapila odborníky

Reality show z pražské zoo ukázala, že lidoopi umějí kousky, o který se dosud nevědělo. Původně konkurenční reality show se tak stala zajímavým experimentem i pro zoology. Přímé přenosy s gorilí rodinkou zaujaly média po celém světě.

Původně to měla být spíše jen legrace, která měla tak trošku parodovat lidské reality show VyVolení a Big Brother v komerčních televizích. Co více šlo také čekat od projektu Odhalení, kdy kamery čtyřiadvacet hodin denně sledovaly v pražské zoo několik lidoopů?

Jenže konečné výsledky jsou lepší, než čekali největší optimisté. Zvířecí reality show nejen zaujala svět, ale získané poznatky především potěšily odborníky. Ti se totiž dozvěděli o lidoopech další nové informace.

Gorily skládaly bedýnky

Odborníci například žasnou nad tím, jak přemýšlivým a šikovným labužníkem se ukázal stříbrohřbetý gorilí samec Richard. Jeho zvláštní schopnosti, jež se blížily téměř lidským, prokázaly právě záběry šestnácti kamer v rámci projektu.

"Dokáže například vyndat hrozinky zastrčené do dírek v navrtaném klacku. Nešly mu vykousat, tak rozštípnul klacek, udělal si párátko a prostě je napichoval. Dokáže to ze všech pěti goril pouze on," říká o překvapivém používání nástroje šéfredaktor Českého rozhlasu Leonardo a jeden z tvůrců projektu Miroslav Bobek.

Právě Richard nejvíce zaujal také diváky - když měli posílat SMS pro nejoblíbenější gorilu, vybrali si právě jeho. "Primatologové byli nadšeni našimi záběry. Když jsme dělali pokusy s potravou, zavěšenou u stropu, dokázaly si gorily naskládat přepravky na sebe, aby se dostaly do potřebné výšky," vypráví.

"Naše záznamy budou sloužit jako podklady vědecké práce o chování goril," podotýká Bobek s tím, že zvířecí obyvatelé "ostře sledovaného pavilonu" byli mnohem akčnější, než očekával. "A to jsem očekával dost," dodává.

Ředitel plánuje večerníček

Čtyřiadvacetihodinové vysílání, které trvalo přes dva měsíce, zaujalo i zahraniční média. O natáčených gorilách se lidé dozvěděli po celém světě, od USA přes Dominikánskou republiku až po Indii.

Britský internetový server BBC News navíc projekt vyzdvihl jako nejoriginálnější z množství podobných televizních programů, jež zaplavují svět. Upozornil na překvapivě vysoký zájem a oblibu diváků, které pražská show získala.

V rámci projektu gorily třeba dočasně dostaly i velkou plazmovou televizi s programy typu lev, gorila nebo saranče. "Něco je zajímalo více, něco méně, ale nenaučily se programy přepínat ovladačem v pařezu," zmiňuje Bobek. Ředitel zoo Petr Fejk se netají nesouhlasem s lidskými reality show, je však rád, že obdobný projekt v pražské zahradě povolil. "Bez těch záběrů bychom byli mnohem chudší. Záznamy použijeme pro rozpracování přednášek, možná z nich vznikne i večerníček," říká Fejk.

JAN DAVID

obsah | Česká republika