Do Litvínova "přibruslil" bronzový Ivan Hlinka

Před litvínovským stadionem odhalili sochu tragicky zesnulému hokejovému trenérovi Ivanu Hlinkovi. Bronzová postava ho zachycuje v plné výzbroji, s hokejkou napřaženou k útoku. Slavnostního aktu se zúčastnila ministryně Petra Buzková a další osobnosti. Sochu odhalila Hlinkova matka.

"Ta socha sem určitě patří. Já bych ho ale dal na palouček před domácí vchod. Je to náš Ivan, tak by měl být tam, kudy domácí diváci na stadion chodí. Tady nám ho nějaký naštvaný Sparťan ještě zničí," soudil Dalibor Frýba, jeden z mnoha Hlinkových fanoušků.

Plentu ze sochy stáhla třiaosmdesátiletá Zdenka Hlinková. "Takovou parádu by nechtěl," špitla jen paní Zdeňka a odvrátila se v slzách. Její syn s ní měl dnes slavit šestapadesáté narozeniny.

Zúčastnili se i Hlinkovi příbuzní, přátelé a někteří hokejisté, které trénoval. "Ivan si to určitě zaslouží. Bylo těžké se s jeho odchodem vyrovnat. Každou středu jsme hrávali karty. Stále na ně chodíme. Je tam s námi. Ještě jsme nevynechali," pokýval hlavou spisovatel Jiří Švejda.

"Nikdy se netajil tím, že je z Litvínova, Colorada pod Krušnými horami. Ta socha je jeho důstojným připomenutím. Radši bych ale byl, kdyby tu byl on," posteskl si Hlinkův reprezentační spoluhráč Josef Augusta.

Z politiků dorazila ministryně Petra Buzková, hejtmani Karlovarského a Ústeckého kraje Josef Pavel a Jiří Šulc, řada regionálních činitelů a starostů okolních obcí. Na novou dominantu města se přišly podívat také asi dvě stovky občanů.

Socha v životní velikosti je vyrobená ze směsi bronzu a wolframu. Autor Stanislav Hanzík, litvínovský rodák, zachytil slavného hokejistu jako dvacetiletého. Inspiroval se dobovými fotografiemi. Plastika je s podstavcem vysoká téměř pět metrů.

iDNES, MF DNES

obsah | Česká republika