ČSSD dělí od ODS jediné procento

Občanská demokratická strana ztratila další část náskoku ve volebních preferencích před vládními sociálními demokraty. Vyplývá to alespoň z průzkumu Střediska empirických výzkumů.

Nejsilnější pravicovou stranu dělí od jejího levicového rivala ve volebních preferencích 1,4 procenta. Občanští demokraté ztratili proti prosinci 2,4 procenta a ve volbách by nyní získali 28,6 procenta hlasů.

Sociální demokraté si polepšili z prosincových 25,9 na současných 27,2 procenta. Vyplývá to z lednového průzkumu agentury STEM. Do Poslanecké sněmovny by se v lednu dostaly ještě KSČM se ziskem 13,2 procenta hlasů a KDU-ČSL, jíž by dalo hlas 6,7 procenta voličů.

Komunisté si od prosince o procento pohoršili, lidovci proti konci loňského roku získali desetinu procenta. Pokud by volby dopadly shodně se současnými preferencemi, získala by levice ve sněmovně pohodlnou většinu.

Preference sociální demokracie rostou nepřetržitě od loňského května, kdy se strana propadla na 11,4 procenta. Sbližování preferencí s ODS se od té doby zastavilo jen v prosinci, kdy si ČSSD polepšila o 0,3 procenta, zatímco ODS získala 0,5 procenta.

Zelení v preferencích posilují

Současný rozdíl ODS a ČSSD se již podle analytika STEM Stanislava Hampla pohybuje v rámci statistické chyby, která při daném souboru asi 1650 oslovených lidí činí zhruba dva procentní body.

Dotahování sociálních demokratů na ODS v předvolebních průzkumech je podle politologů důsledkem razantní politiky premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) i neschopnosti nejsilnější opoziční strany na jeho nástup odpovídajícím způsobem reagovat. Občanští demokraté ale opakovaně tvrdí, že pro ně jsou podstatné až výsledky voleb - prognózy agentur berou s rezervou. Připouštějí ovšem, že červnové klání bude vyrovnané.

Ze stran, které zůstaly pod hranicí pěti procent potřebných pro zisk poslaneckého mandátu, má největší šance Strana zelených, která ve stranických preferencích agentury STEM získala 3,4 procenta. Oproti lednu si Zelení polepšili o 0,3 procenta. Vládní Unie svobody-DEU ztratila z prosincového jednoho procenta polovinu a šance strany na udržení ve sněmovně jsou malé.

Voleb se podle svého vyjádření chce účastnit 55 procent lidí, k urnám jít nehodlá 21 procent občanů a 24 procent voličů svou účast ještě zvažuje, uvedl STEM.

LIDOVKY, ČTK

obsah | Česká republika