Staroměstský orloj zakryje na tři měsíce plachta

Namísto zástupů turistů stál tento čtvrtek před Staroměstskou radnicí jeřáb. Na jeho plošině se dolů na chodník spouštěly dřevěné sochy, které zdobí Pražský orloj. Ten totiž čeká rozsáhlá rekonstrukce. Na místě byla Milena Štráfeldová.

Kokrhání kohouta ze Staroměstské radnice návštěvníci Prahy v příštích třech měsících skutečně neuslyší. Hodinářská firma Hainz, která se o nejznámější věžní hodiny v Česku stará už od roku 1865, celý hodinový stroj rozebere a opraví. Stroj se přitom skládá ze zhruba tří set padesáti částí:

"Orloj je z roku 1410 a asi tři čtvrtiny dílů jsou ještě originální. Byly tu požáry, byly tu velké opravy, takže některé díly se musely vyměnit. Ale konstrukce a hlavní kola, to je všechno ještě originál," říká pražský orlojník Otakar Zámečník. Šest set let starý hodinový stroj, který sestrojil Mikuláš z Kadaně a který koncem 15. století zdokonalil Mistr Hanuš, byl opravován už mnohokrát. Velká rekonstrukce čekala orloj po požáru v r. 1945. Naposledy byl hodinový stroj opraven v roce 1994, tehdy se ale podle Otakara Zámečníka stačily během pár týdnů vyměnit jen nejvíce poškozené části:

"Hlavně ložiska, která měla velké vůle, aby se ten stroj dál neničil. Už byl opravdu akorát na spadnutí. Teď budeme mít šanci dostat se na další věci, jako jsou převody na Měsíc, na Slunce, zvířetník, takže budeme vlastně pokračovat v započaté práci."

Během příštích měsíců bude opraveno i osm soch z průčelí orloje. Ty byly sice restaurovány před šesti lety, velké teplotní rozdíly během roku, kyselé deště a další klimatické vlivy však dřevěným plastikám velmi škodí. Původní sochy z poloviny 17. století se vůbec nedochovaly, po požáru radnice za Pražského povstání je nahradila díla sochaře Vojtěcha Suchardy: "Vlastně sochař Sucharda dal těm sochám dnešní vzhled. Z té doby také pochází názvosloví, jak se jmenují: hvězdář, filosof..." upřesnil umělecký restaurátor Jiří Matějíček. Kopie Suchardových soch z lipového dřeva teď čeká tmelení hlubokých prasklin, zlacení a nová polychromie. Oprava celého orloje potrvá do listopadu a bude stát kolem dvou a půl milionu korun. Teprve pak se zase rozezní kovový hodinový stroj.

Současně s hodinovým strojem a sochami bude restaurován i Mánesův kalendář a astroláb. Ten se mimochodem pravidelně seřizuje podle přesných údajů z Astronomického ústavu. Na cifernících je vyznačen staročeský i současný čas, hodiny však zobrazují i pohyb Slunce a Měsíce během dvanácti znamení zvěrokruhu.

MILENA ŠTRÁFELDOVÁ

obsah | Česká republika