Paroubka měly údajně zničit celkem známé kauzy

Buď se šéf ČSSD Jiří Paroubek stal obětí provokace, nebo jeho političtí konkurenti skutečně připravovali podivný plán na jeho diskreditaci. Ale v takovém případě to jsou nesoudní diletanti. Tak by se dala charakterizovat nová aféra, kterou šéf ČSSD vyvolal v sobotu.

Paroubek totiž na zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD ukázal svým spolustraníkům a pak i novinářům čtyřstránkový anonymní dokument, který obsahoval plán na jeho diskreditaci. Prý ho získal od dobře informovaného zdroje, který však nezveřejní a bude jej chránit.

ČSSD tvrdí, že zveřejněním tohoto dokumentu chtěla předejít tomu, aby média, jimž byl materiál původně určen, "neskočila na lep" a nevěnovala se "bludům".

Jenže šest témat, která jsou v dokumentu zmíněna jako možná Achillova pata Jiřího Paroubka, jsou v drtivé většině známé případy, o kterých se v minulosti již psalo nebo mluvilo. Jak by tedy mohly vést k diskreditaci expremiéra Paroubka?

1. Paroubkova milenka

V materiálu, který Paroubek v sobotu zveřejnil, se píše, že "zajímavě využitelné proti Paroubkovi jsou jeho milenky". Podle materiálu by se mělo zveřejnit, že Paroubek má důvěrný vztah s operní zpěvačkou Andreou Kalivodovou.

Tomuto tématu se letos na jaře věnoval novinář Jan Žáček ve své knize "Džordžíno, politický buldozer". Žáček tvrdí, že byl loni na krátkou dobu v širším volebním týmu Paroubka a že s ním byl i na koncertech, kde vystupovala Andrea Kalivodová. Žáček pak napsal, že "Paroubek občas strávil s pěvkyní několik minut v šatně a že z ní pak vyšel příjemně růžový, usměvavý a trochu zadýchaný".

2. Styky s StB

O tom, že Paroubka vedla za socialismu někdejší Státní bezpečnost za kandidáta tajné spolupráce, se zase psalo už loni na jaře, když se stal Paroubek premiérem. I dokument připouští, že věnovat se tomuto případu by "nestálo za téměř žádný komentář", protože Paroubek dostatečně vysvětlil, že s StB nespolupracoval.

3. Problémy z magistrátu

V materiálu se jen obecně naznačuje, že Paroubkovi by mohlo uškodit zveřejnění údajných kauz, které se za ním táhnou z dob, kdy byl ekonomickým náměstkem pražského magistrátu.

V dokumentu nejsou uvedeny žádné detaily. MF DNES však už před měsícem zveřejnila, že na toto jeho období se zaměřil už i Paroubkův "nepřítel", podnikatel František Mrázek.

Ten ještě před tím, než ho někdo letos v lednu zavraždil, sbíral kompromitující materiály na Paroubka. V jeho archivu, který pak policisté našli, byly právě i zmínky o tom, že "Paroubkovi by se dalo přičíst k dobru, že magistrát v roce 2002 prohospodařil několik miliard korun při rekonstrukci zatopeného metra".

4. Kšeftování s politickými funkcemi

Podle dokumentu je dalším slabým místem Paroubka to, že se nedávno snažil s ODS dohodnout na podivných politických obchodech, tedy že požadoval přímý personální vliv ČSSD ve státních firmách a že chtěl dosadit své lidi i do vrcholných funkcí u policie.

To vše výměnou za toleranci vlády ODS. Ale i to se už v médiích objevilo. Zveřejnila to sama ODS, když zkrachovala jejich jednání s ČSSD.

5. Vztahy s rodinou Kočkových

Obrovský "mediální potenciál" mají podle dokumentu vztahy Jiřího Paroubka s rodinou Václava Kočky, majitele pouťových atrakcí na pražském Výstavišti.

Média by se měla podle tohoto návodu věnovat hlavně synům Václava Kočky: Václavu Kočkovi mladšímu a Janu Kočkovi.

"Bratři Kočkovi jednoznačně splňují představu o tom, jak si většinová společnost představuje mafiány," píše se v dokumentu, který zveřejnil sám Paroubek.

Podle tzv. mediálního plánu by bylo dobré rozebrat i nestandardní okolnosti, za jakých byla pronajata podnikatelům blízkých Kočkovi holešovická tržnice.

Problém je v tom, že styky Paroubka s rodinou Kočkových se rozebíraly už před červnovými volbami, když na to narazila tzv. Kubiceho zpráva určená poslancům.

V ní šéf zvláštního policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice popisoval, co vše se říká v podsvětí o vraždě podnikatele Mrázka a že "toto podsvětí" je přesvědčeno, že za tím stojí právě rodina Kočků. (Kočka to popřel a podal žalobu na Kubiceho.) Pronájem holešovické tržnice do naprostých detailů rozebírala média již před dvěma měsíci.

6. Paroubkova minulost z komunismu

Tajemný dokument také naznačuje, že by existovali svědci, kteří by mohli promluvit i o jeho údajných problémech z jeho působení v podnicích Restaurace a jídelny (RaJ) a Obuv, v nichž Paroubek pracoval na vysokých pozicích v době komunismu.

V tomto bodě si jeho anonymní autoři nejsou zcela jisti, zda by to bylo vhodné vytahovat na světlo, protože pamětníci by se mohli Paroubkovi jen mstít. "Využití je vhodné pouze do mozaiky, a to ještě okrajově. Vyznívá značně účelově," píše se v dokumentu.

Ale několik takových svědectví už v médiích zaznělo. Naposledy začátkem září zveřejnily Lidové noviny otevřený dopis, který napsal někdejší Paroubkův nadřízený z podniku Obuv Přemysl Skála.

"Za pár měsíců (působení v podniku) se ukázalo, že nejsi rebel, ale remcal... a že sis osvojil bolševické manýry," napsal třeba Skála Paroubkovi.

Čeho se tedy Paroubek vlastně bál, když dokument v sobotu zveřejnil? Chtěl na sebe upoutat pozornost? Nebo se snažil odvrátit pozornost od jiného problému, o kterém dosud nikdo nepsal?

JAROSLAV KMENTA, MF DNES

obsah | Česká republika