Poslanci dali Paroubkově vládě důvěru

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) uspěl v pátek ve Sněmovně s žádostí o důvěru novému kabinetu. Koaliční vládu ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU podpořilo všech 101 poslanců koalice, naopak opozice byla bez výjimky proti. Zatím neoficiální výsledky se nyní ověřují, poté by je měl vyhlásit šéf Sněmovny Lubomír Zaorálek.

V jednacím sále se v pátek sešlo všech 200 poslanců. Vládu v hlasování podpořili všichni zákonodárci z řad lidovců, sociálních demokratů a unionistů. Přidal se i bývalý člen ODS Petr Kott, který po svém vyloučení ze strany působí v poslaneckém klubu US-DEU. Naopak proti vládě hlasoval nezařazený Tomáš Vrbík (dříve US-DEU). Jednání Sněmovny sledoval z galerie i předseda ODS Mirek Topolánek.

Paroubek nejprve představil vládu a poslance seznámil s jejím programem. Před poslanci prohlásil, že jeho vláda nabízí po měsících krize stabilitu. Ve svém projevu se zaměřil na ekonomické hodnocení současného stavu a perspektivy do budoucna. Za jeden z hlavních úkolů považuje přípravu referenda, v němž by obyvatelé ČR měli rozhodnout o Evropské ústavní smlouvě.

"Tato vláda vyhlásila boj korupci," oznámil poslancům s tím, že korupce v české společnosti brzdí rozvoj státu a ohrožuje ho. Proti úplatkům chce bojovat všemi prostředky, které má vláda k dispozici.

Tlustý: Jde o prázdná slova

Po přestávce vystoupil předseda klubu ODS Vlastimil Tlustý. Programové prohlášení vlády označil za prázdná slova a prázdné věty.

"ODS nechce 14 měsíců jen čekat. Jsme ochotni v některých věcech vládu podpořit, například při zákoně o úpadku, při přijetí zákona o střetu zájmů. Při snižování daní, ale pouze pokud se vláda přihlásí ke snížení daní všem, nejen lidem s nízkými příjmy," řekl Tlustý.

Drtivou většinu bodů programového prohlášení vlády ale odmítl. "Skoro se mi chce říct, že postrádám už jen vyhlášení války americkému broukovi," řekl Tlustý.

Dále kritizoval, že vláda odmítá šetřit a už pětkrát odmítla návrh ministra financí na plošné škrty v rozpočtu ministerstev. "Vláda chce říct: Občané nebojte se, budeme dělat dluhy dál, až do voleb v roce 2006," pokračoval předseda klubu ODS. Současnou vládu označil za skrytě menšinovou ČSSD s podporou KSČM.

Předseda lidovců Miroslav Kalousek před poslanci zopakoval, že lidovci za jediné řešení vládní krize považovali pokračování současné koalice s jiným premiérem. Bylo by prý velmi riskantní hledat jiné řešení. "Vyjadřuji pevnou víru, že vláda bude pracovat ku prospěchu občanů," řekl Kalousek.

Grebeníček rozebral situaci v soc. dem.

Šéf komunistů Miroslav Grebeníček řekl, že doposud ve vládě převládá nekoncepčnost a nedostatečnost některých ministrů. "Občané jsou znechuceni tím, co se ve vládě i na politické scéně děje. Těsná většina vládní koalice není základnou nějaké koncepce, ale pouze účelovým seskupením stran," řekl poslancům Grebeníček.

Hovořil také o prohlubující se krizi ČSSD, která se podle něj projevuje i ve správě státu.

"Jde nám o republiku prosperující. Nechceme, aby vláda dále prohlubovala sociální propasti. Chceme plnohodnotnou účast při evropské integraci. Premiéra považujeme za racionálně uvažující osobnost, ale máme jen velmi málo důvodů věřit, že vláda přinese jiný styl vládnutí," řekl Grebeníček s tím, že komunisté chtějí spolupracovat s těmi, kteří mají rádi tuto zemi.

"Tato koaliční vláda důvěru KSČM nemá. Neříkejte si o odchod ze Strakovy akademie, mohli bychom vám to splnit," dodal Grebeníček. KSČM by tak zřejmě při dalším rozpadu koalice vládu už nepodržela.

Dostál: Myslíme to vážně

Předseda US-DEU Pavel Němec prohlásil, že unionističtí poslanci už potřetí podpoří koaliční vládu. "Jsem přesvědčen, že vláda má na co navázat, na úspěchy vlády Vladimíra Špidly a předsedy Grosse. Vláda dovedla zemi do EU a směřujeme k přijetí eura," řekl Němec.

Jako poslední přihlášený vystoupil ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD). "Pan Tlustý zde vystoupil se zásadním obviněním, že jsme programové prohlášení nepsali. Kdyby si zavolal na ministerstvo, tak by mu pasáž kultury vyjeli z mého počítače. Jsme tu také obviněni, že to nemyslíme vážně. Já to vážně myslím, a už dlouho," řekl rezolutně Dostál s tím, že to jistě myslí vážně i ostatní ministři.

Na závěr vystoupil premiér Paroubek. "Jestli jsem dobře rozuměl, tak jsou pasáže, kde je ODS ochotna spolupracovat, to je průlom v nulové toleranci ODS," řekl. Vyzval také ke společné práci na důchodové reformě.

NOVINKY

obsah | Česká republika