Paroubek: Pat se vyřeší do čtrnácti dnů

Premiér Jiří Paroubek je připraven podat demisi a uvolnit křeslo svému rivalovi Mirku Topolánkovi. Zopakoval to v Press klubu na Frekvenci 1. Na vznik vlády podle něj nemá vliv to, zda se již podařilo ustavit Sněmovnu. Paroubek se domnívá, že se povolební pat vyřeší do čtrnácti dnů.

"Není pravda, že musí být zvoleno vedení Sněmovny. Já tvrdím, že z ústavy je možné dovodit, že může vzniknout vláda pana Topolánka prakticky okamžitě, třeba zítra jmenováním prezidentem republiky, pokud já rezignuji," řekl Paroubek.

Dodal, že je připraven odstoupit. Prezident Václav Klaus ale nechce Paroubkovu demisi přijmout do doby, než si Sněmovna zvolí vedení. Sporným bodem je volba šéfa dolní komory. Její čtvrté kolo si poslanci naplánovali na pátek 21. července.

"Už čtrnáct dní jsem mohl být z této funkce pryč, kdyby s tím prezident Klaus souhlasil. Je čas, aby ODS ukázala, co v ní je," prohlásil Paroubek.

Kdyby prezident Paroubkovu demisi přijal a pověřil sestavením vlády Topolánka, měla by koaliční vláda ODS, KDU-ČSL a zelených třicet dní na to, aby požádala Sněmovnu o důvěru. Není jisté, že v té době by již poslanci šéfa dolní komory zvolili.

"Jsou výklady ústavy, že je možné udělat i zvláštní schůzi Sněmovny právě k projednávání otázky důvěry vládě," řekl Paroubek na Frekvenci 1 s tím, že předpokládá, že by se předsedu Sněmovny podařilo během oněch třiceti dnů zvolit.

Koaliční strany se se sociálními demokraty vzájemně obviňují z toho, že blokují ustavení Sněmovny. Trojkoalice navrhuje, aby se dočasným šéfem stal poslanec ČSSD. Měl by ale odstoupit, pokud Topolánkova vláda nezíská důvěru.

Taková varianta se ale ČSSD nelíbí. Paroubek dnes zopakoval, že je připraven postavit do volby svého kandidáta, ale bez podmínek, které mu dávají ostatní strany.

"V té situaci politické remízy ČSSD trvá na tom, aby měla ve svých rukou určité kontrolní funkce, pokud jde o Poslaneckou sněmovnu, a to bez jakýkoliv omezení," uvedl premiér Paroubek v Press klubu Frekvence 1.

iDNES, ČTK

obsah | Česká republika