Do Prahy se chystají Pekelní andělé

Praha se o víkendu zřejmě stane místem srazu motorkářského gangu Hells Angels MC. Pekelní andělé by v české metropoli měli pasovat nové členy z Česka a okolních států. Kvůli stovkám agresivních a mnohdy ozbrojených motorkářů má policie pohotovost.

Sraz se má konat v areálu pražského koupaliště Džbán a první členové gangu by měli přijíždět již v pátek. ČTK to dnes řekla pracovnice kempu.

"Pokud se do Česka dostane vedení gangu, bude se jejich konference konat. Když se nám podaří nepustit je přes hranice, pojedou po republice pouze spanilou jízdu," řekl dobře informovaný policejní zdroj. Cizinecká a pohraniční policie má pohotovost na přechodech s Německem a Rakouskem. Její mluvčí Taťána Muselová oznámila, že lidé musí počítat s delšími čekacími lhůtami. Jako důvod uvedla "utajovanou bezpečnostní akci".

"Akce je právě kvůli Pekelným andělům," upřesnila mluvčí oblastní cizinecké policie v Plzni Helena Fertšaková. Dodala, že se policisté zaměří na každého, kdo bude odpovídat popisu členů gangu.

Policie už má signály, že se první skupinky motorkářů objevují na jihočeských hraničních přechodech. Největší nápor se ale očekává v severních a západních Čechách. Jen z Berlína a Drážďan prý do Prahy míří na 400 "pekelníků".

Stovky motorkářů by mohly přijet z dalších evropských zemí, očekávají se i zakladatelé gangu z USA. Policie má podle ČTK příkaz příjezd jim znemožnit.

Andělé mají na kožených bundách nebo vestách speciální znaky, jimiž se dají identifikovat. Podle policejních zdrojů jsou Hells Angels MC jedním ze tří největších zločineckých motocyklových klubů (vedle Bandios MC a Outlaws MC).

Členové těchto klubů se označují jako jednoprocentní, neboť nectí oficiální pravidla, zákony a instituce vytvořené majoritní společností a žijí podle vlastních pravidel a s vlastními vzory chování.

Aby se už na první pohled odlišili od běžných motorkářů, používají symbol "1%" umístěný v obrazci ve tvaru diamantu. Nášivku s tímto motivem nosí nejčastěji na hrudi nebo na boku vesty či bundy.

(mad), iDNES

obsah | Česká republika